Icebug Xperience – West Coast Trail ”Wood and Island”

Vy från västra delen av Bohus Malmön

Icebug Xperience West Coast Trail, Icebugs tredagarsevent ute i Bohuslän, kunde trots allt arrangeras även i år! Med justeringar av antal löpare ute på banorna, tre etapper igång samtidigt och med ultraloppet redan på torsdagen fick vi vår efterlängtade upplevelse – lång löpning längs västkustens klippor, skogar och strandängar.

Jag sprang en etapp av de tre, den som startar på Bohus Malmön och slutar i Hovenäset. 24 km som bjuder på Bohusläns olika naturtyper, små kustsamhällen och gamla stenbrott. Det var också lite terapi för mig att springa just den sträckan eftersom det var här jag bröt förra årets ultra, då sprang vi från norr till söder och i år från andra hållet, men jag skulle få passera just den där bryggan som jag då efter 62 km blev sittande på och inte orkade fortsätta. Vill du läsa min race report från förra året finns den HÄR.

Bild från Icebug Xperience

Min familj hade sommarstuga i Brastad när jag växte upp och pappa styrde ofta den lilla motorbåten till Bohus Malmöns yttersta klippor för att vi skulle få bada. Varma sommardagar låg det båtar förtöjda vid varje liten vik men han hittade alltid någon fin plats för oss att lägga till. Nu såg jag fram emot att få springa här och följa kustlinjen på land.

Eftersom jag sprang Open Track, utan nummerlapp och tidtagning, kunde jag starta strax efter de snabbaste damerna. Bland dem fanns Tove Alexandersson (orienteraren, skidorienteraren och skimoåkaren) och Anna Jönsson Haag (fd professionell skidåkerska). Det var häftigt att se dem sätta fart och ge sig av på banan, grymt starka!

Tove och Anna först över startlinjen! De kom även först i mål.

Banan slingrade sig genom samhället och ut på Soteleden, en fint markerad vandringsled som man kan följa på egen hand. Över berg, grusvägar och ut på de öppna klipporna. Små regnskurar blåste förbi och vågorna skummade vitt när de slog upp och doften av salt och frisk västkust fyllde mig. Där i vinden trivdes jag!

Vind, vågor och saltstänk, hur underbart?!

Från västra spetsen på ön sprang vi norrut, över slät granit, över ljungtuvor och resterna av gamla stenbrott. Genom björnbärsbuskage på smala stigar och förbi de sötaste små fiskebodarna.

Så mysigt!

Sträckan på Bohus Malmön blev nästan 11 km och vid färjeläget stoppades tidtagningen för de tävlande. Jag pausade min klocka också och passade på att äta och dricka vid energistationen. Jag hade kommit ikapp några av tjejerna framför och det var mysigt att kura ihop sig i den lilla pasagerarhytten på färjan tillsammans med dem. De lite tröttare i benen eftersom de sprang drygt två mil dagen innan men glada och entusiastiska ändå.

Lite vila under färjeturen över till fastlandet.

Framme på fastlandet startade jag klockan igen och sprang längs bilvägen upp och tog sedan in höger för att så småningom komma in i Bua naturreservat med en underbar ljunghed. Ljungen hade precis blommat färdigt men ändå kunde man ana den lila färgen.

Bua naturreservat

På färjan hade jag blivit kall och tagit på mig löparjackan, här blev jag snabbt jättevarm och fick stanna och ta av mig igen och för en stund hade jag sällskap av två tjejer. Jag springer gärna ensam bitvis under ett lopp, det kan vara skönt att vila i sitt eget tempo och sällskap men det är också väldigt roligt att ha någon att prata med och dela upplevelsen med!

Banan gick fram till den lilla hamnen i Örn och bryggan där jag bröt loppet förra året. Jag minns att jag var helt urlakad, trött och törstig och att det just här fanns en extrainsatt energistation pga den ovanligt varma loppdagen. Det borde ha betytt att jag skulle fyllt på med energi och vätska, kanske vilat lite men sedan satt fart mot färjan och den sista milen på Bohus Malmön. Men istället blev jag sittande på bryggan och avslutade loppet. Nu var jag här igen, med pigga ben och klara tankar. En helt annan upplevelse men det var lika vackert som jag mindes det.

Bryggan i Örn

Härifrån till målet i Hovenäs kände jag igen mig. När jag sprang här förra året var varje höjd, berg, skog och kohage väldigt långa och jobbiga att forcera. Nu med stark och pigg kropp kändes det så lätt. De gröna strandängarna precis bredvid vattnet, de vackra gamla slitna sjöbodarna, solens värme, ja allt var precis så där fantastiskt som jag hoppades. Banan var tydligt markerad hela vägen och jag hade även laddat ner rutten i klockan så det var enkelt att hitta rätt bland bergsknallar och skogspartier.

Ibland leder stigen in i tunnlar av växtlighet.

Målet närmade sig, klockan räknade ner kilometer och jag sprang uppför den sista backen till mål. Funktionärer jublade men annars var det ju ingen publik och de löpare som startat före mig och gått i mål satt och åt sin lunchbox. Medaljen hämtade jag ut senare i tävlingscentrum i Ramsvik tillsammans med Icebug Xperience t-shirt och kåsa.

Drygt 23 km visade min klocka, hade jag genat någonstans?

Det här året hade Icebug varje dag fördelat löparna på de tre etapperna, bussat dem till de olika startpunkterna vid olika tider och hämtat dem vid målen, allt för att det inte skulle vara för många deltagare på banan samtidigt. Och fast det blev ett logistiskt mer avancerat arrangemang lyckades Icebug ändå skapa äventyr och gemenskap längs banorna. Har du ännu inte sprungit Icebug Xperience har du verkligen något att se fram emot! Etapperna är drygt 20 km varje dag, på ultradistansen springer man alla tre i en följd, ca 82 km, och du väljer själv vilken fart du vill ha. Bara springa, gå/springa eller bara gå, valet är ditt.

Icebugs popup-butik i tävlingscentrum i Ramsvik

Jag sprang i Icebugs nya modell Capra, vilket passade ovanligt bra eftersom den är utvecklad i samarbete med tour-vinnaren Tove Alexandersson. Den är framtagen just för berg och stenig löpning, samtidigt som mönstret i sulan greppade fint i leran på stigarna.

Capra på stenbrottslämningar

Tack Icebug för ännu en oförglömlig löparupplevelse! Tack alla positiva funktionärer och glada löpare! Så roligt det är att springa traillopp!

Icebug Xperience West Coast Trail vackra medalj.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten.

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör03oktalldayalldayFeaturedHärnö Trail7 km, 14 km, 21 kmLandskap:Ångermanland

lör10oktalldayFeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

sön21maralldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Senaste blogginläggen

 • Pryltest - Nike Wildhorse 6 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Långpass på höstfjäll Anna Carlsson
  Läs mer
 • Årets bästa månad Bröderna Backa
  Läs mer
 • Icebug Xperience - West Coast Trail "Wood and Island" Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Kan en skada inspirera? Peter Lindquist
  Läs mer
 • Etapp 24:3 på Sörmlandsleden Linda Doktar
  Läs mer
 • Salig på Kyrkstigen Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil Fysparet
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
HERRGÅRDSWEEKEND
DALSLAND
2-4 OKTOBER 2020

I samarbete med

TRAILRESA
TJECKIEN
12-16 MAJ 2021

I samarbete med

LÖPARWEEKEND
SÄLENFJÄLLEN
1-4 JULI 2021

I samarbete med

BUSS & BOENDE
SALMING IDRE FJÄLLMARATON
27-29 AUGUSTI 2021

I samarbete med

Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X