Icebug Xperience – West Coast Trail ”Wood and Island”

Vy från västra delen av Bohus Malmön

Icebug Xperience West Coast Trail, Icebugs tredagarsevent ute i Bohuslän, kunde trots allt arrangeras även i år! Med justeringar av antal löpare ute på banorna, tre etapper igång samtidigt och med ultraloppet redan på torsdagen fick vi vår efterlängtade upplevelse – lång löpning längs västkustens klippor, skogar och strandängar.

Jag sprang en etapp av de tre, den som startar på Bohus Malmön och slutar i Hovenäset. 24 km som bjuder på Bohusläns olika naturtyper, små kustsamhällen och gamla stenbrott. Det var också lite terapi för mig att springa just den sträckan eftersom det var här jag bröt förra årets ultra, då sprang vi från norr till söder och i år från andra hållet, men jag skulle få passera just den där bryggan som jag då efter 62 km blev sittande på och inte orkade fortsätta. Vill du läsa min race report från förra året finns den HÄR.

Bild från Icebug Xperience

Min familj hade sommarstuga i Brastad när jag växte upp och pappa styrde ofta den lilla motorbåten till Bohus Malmöns yttersta klippor för att vi skulle få bada. Varma sommardagar låg det båtar förtöjda vid varje liten vik men han hittade alltid någon fin plats för oss att lägga till. Nu såg jag fram emot att få springa här och följa kustlinjen på land.

Eftersom jag sprang Open Track, utan nummerlapp och tidtagning, kunde jag starta strax efter de snabbaste damerna. Bland dem fanns Tove Alexandersson (orienteraren, skidorienteraren och skimoåkaren) och Anna Jönsson Haag (fd professionell skidåkerska). Det var häftigt att se dem sätta fart och ge sig av på banan, grymt starka!

Tove och Anna först över startlinjen! De kom även först i mål.

Banan slingrade sig genom samhället och ut på Soteleden, en fint markerad vandringsled som man kan följa på egen hand. Över berg, grusvägar och ut på de öppna klipporna. Små regnskurar blåste förbi och vågorna skummade vitt när de slog upp och doften av salt och frisk västkust fyllde mig. Där i vinden trivdes jag!

Vind, vågor och saltstänk, hur underbart?!

Från västra spetsen på ön sprang vi norrut, över slät granit, över ljungtuvor och resterna av gamla stenbrott. Genom björnbärsbuskage på smala stigar och förbi de sötaste små fiskebodarna.

Så mysigt!

Sträckan på Bohus Malmön blev nästan 11 km och vid färjeläget stoppades tidtagningen för de tävlande. Jag pausade min klocka också och passade på att äta och dricka vid energistationen. Jag hade kommit ikapp några av tjejerna framför och det var mysigt att kura ihop sig i den lilla pasagerarhytten på färjan tillsammans med dem. De lite tröttare i benen eftersom de sprang drygt två mil dagen innan men glada och entusiastiska ändå.

Lite vila under färjeturen över till fastlandet.

Framme på fastlandet startade jag klockan igen och sprang längs bilvägen upp och tog sedan in höger för att så småningom komma in i Bua naturreservat med en underbar ljunghed. Ljungen hade precis blommat färdigt men ändå kunde man ana den lila färgen.

Bua naturreservat

På färjan hade jag blivit kall och tagit på mig löparjackan, här blev jag snabbt jättevarm och fick stanna och ta av mig igen och för en stund hade jag sällskap av två tjejer. Jag springer gärna ensam bitvis under ett lopp, det kan vara skönt att vila i sitt eget tempo och sällskap men det är också väldigt roligt att ha någon att prata med och dela upplevelsen med!

Banan gick fram till den lilla hamnen i Örn och bryggan där jag bröt loppet förra året. Jag minns att jag var helt urlakad, trött och törstig och att det just här fanns en extrainsatt energistation pga den ovanligt varma loppdagen. Det borde ha betytt att jag skulle fyllt på med energi och vätska, kanske vilat lite men sedan satt fart mot färjan och den sista milen på Bohus Malmön. Men istället blev jag sittande på bryggan och avslutade loppet. Nu var jag här igen, med pigga ben och klara tankar. En helt annan upplevelse men det var lika vackert som jag mindes det.

Bryggan i Örn

Härifrån till målet i Hovenäs kände jag igen mig. När jag sprang här förra året var varje höjd, berg, skog och kohage väldigt långa och jobbiga att forcera. Nu med stark och pigg kropp kändes det så lätt. De gröna strandängarna precis bredvid vattnet, de vackra gamla slitna sjöbodarna, solens värme, ja allt var precis så där fantastiskt som jag hoppades. Banan var tydligt markerad hela vägen och jag hade även laddat ner rutten i klockan så det var enkelt att hitta rätt bland bergsknallar och skogspartier.

Ibland leder stigen in i tunnlar av växtlighet.

Målet närmade sig, klockan räknade ner kilometer och jag sprang uppför den sista backen till mål. Funktionärer jublade men annars var det ju ingen publik och de löpare som startat före mig och gått i mål satt och åt sin lunchbox. Medaljen hämtade jag ut senare i tävlingscentrum i Ramsvik tillsammans med Icebug Xperience t-shirt och kåsa.

Drygt 23 km visade min klocka, hade jag genat någonstans?

Det här året hade Icebug varje dag fördelat löparna på de tre etapperna, bussat dem till de olika startpunkterna vid olika tider och hämtat dem vid målen, allt för att det inte skulle vara för många deltagare på banan samtidigt. Och fast det blev ett logistiskt mer avancerat arrangemang lyckades Icebug ändå skapa äventyr och gemenskap längs banorna. Har du ännu inte sprungit Icebug Xperience har du verkligen något att se fram emot! Etapperna är drygt 20 km varje dag, på ultradistansen springer man alla tre i en följd, ca 82 km, och du väljer själv vilken fart du vill ha. Bara springa, gå/springa eller bara gå, valet är ditt.

Icebugs popup-butik i tävlingscentrum i Ramsvik

Jag sprang i Icebugs nya modell Capra, vilket passade ovanligt bra eftersom den är utvecklad i samarbete med tour-vinnaren Tove Alexandersson. Den är framtagen just för berg och stenig löpning, samtidigt som mönstret i sulan greppade fint i leran på stigarna.

Capra på stenbrottslämningar

Tack Icebug för ännu en oförglömlig löparupplevelse! Tack alla positiva funktionärer och glada löpare! Så roligt det är att springa traillopp!

Icebug Xperience West Coast Trail vackra medalj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön11julalldayFeaturedMora Trail2 km, 4 km, 8 km, 17 km, 30 kmLandskap:Dalarna

lör21augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör11sepalldayalldayFeaturedÄngsö Trail Run6 km, 12km, 25km, 50kmLandskap:Västmanland

lör02oktalldayalldayFeaturedHärnö Trail7 km, 14 km, 21 kmLandskap:Ångermanland

lör09okt10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

lör16oktalldayFeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmLandskap:Västergötland

Senaste blogginläggen

 • Äntligen riktig tävling igen! Racerapport Skatås Ryggar 2021 Peter Lindquist
  Läs mer
 • Pryltest - Salomon ADV Skin Set 12 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Löparkompisen Texas Linda Doktar
  Läs mer
 • Äntligen måndag, äntligen Trailrunning Sweden-löpgrupp! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Bergslagsleden "Det är inte så lätt som man tror" Anna Carlsson
  Läs mer
 • 30 km och aprilväder Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • "Vi lever livet framlänges men förstår det baklänges" Janne Svärdhagen
  Läs mer
 • Höga Kusten Winter Trail Bröderna Backa
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
Vi är sociala
Följ våra kanaler
PlayPause
Slider

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Ta med familjen på Moratrail och var med i familjeklass där fina priser lottas ut!

http://www.moratrail.se/familjeklass-arets-stora-nyhet/

Info och anmälan www.moratrail.se

#minstig #jagspringer #tnt #runacademy #tntmora #swedenrunners #runnersworldswe #trailrunningsweden #traillöpning #trstrailtour #familj #mora #ifkmora #dalarna #semester #moralivet #moraoutdoor #instarunner #timetoplay #älskalöpning #löpningärlivet #aktivitus #terränglöpning #familjelivet
...

10km and then some.... yesterday #run#running #runner #runinspiration #trailrunning #trailrunningsweden ...

🏞Summer is a great season for running. Where are you running today?

#ownthefinishline #trailsportswear #loverunning #lovecycling
...

Så roligt att uppleva djur och natur.
#lärare #måbra #hälsa #mentalhälsa #orientering #hittaut #löpning #älskalöpning #löpningärlivet #traillöpning #trailrunningsweden #terränglöpning #skogen #utinaturen #runnersworldswe #springigbg #aktivitus #icebug #solvikingarna #partille #rörelsevarjedag
...

En tisdagkväll i maj med solen i ögonen ☀️🌲 🌾🐚 #tb
.
Vad gör man när man inte springer och har löpvila??? 😱 Man blickar så klart tillbaka på en helt MAGISK termin med #trsuddevallaljungskile jonna04 & trailrunningswe ✨
#trail #trailrunning #trailrunningsweden #trslöpargrupper #run #running #happyrun
...

🔄repost therapytraining1

——
När man suttit klistrad vid datorn hela dagen och inte tagit en enda riktig break blev jag till slut tvungen att rasta av mig lite. På med löpskorna och sen bara rakt ut i skogen! Kort runda men nu känns det genast bättre😊.
#löpning #löparglädje #löpningärlivet #runninginspiration #runningismytherapy #running #runnersofinstagram #runnerscommunity #runnersworld #runner #jagspringer #trailrunning #trailrunningsweden #trail #instarunners #instatrail #laufen #laufenmachtglücklich #hardlopen #asics #swedemount #asicsfrontrunner #course #courseapied #runfit #runfitness #bhfyp #shortbreak my_nature_experience #träningsglädje #my_nature_experience
...

Fortsatt smärtfri löpning ... ökade distansen med 500 m idag .... totalt 2600 m löpning ..
.
God känsla i foten 👍🏽
.
👍🏽✊🏽 #run #running #runners #jagspringer #löpning #träning #marathon #løping #løb #laufen #juoksu #runspo #runhappy #runshots #löparglädje #justrun #instarunner #svensklöpning #swedenrunners #longdistancerunner #igrunners #instarunning #instagram #instarunner #trailrunningsweden #runhbgm #runasone #maurten #maurten_officiell #instarunnerteam 👍🏽✊🏽
...

Snart tre år sedan man korsade mållinjen 🏊🏻‍♂️🚴🏻‍♂️🏃

#ironmansweden #jönköpingironman #trailrunning #springa #kullamannen #ragnarlake #trail #trailrunningsweden #runnersworld #runners #instarunners #runninglife #runsweden #running #duångraraldrigettträningspass #bättreattgöranågontingäningenting #kbk #hkk
...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

1 hour ago

Tack för insläpp☺ ... Se merSe mindre

2 days ago

Hjälp... Jag vill ha allt av en sko! Dämpning, högre skaft och kanske helst inte en "vattentät" sko. Men har insett att jag nog måste släppa på något.
Har du löparupplevelser av: Altra Olympus, Altra lonepeak mid, Hoka speedgoat mid?
Någon som sprungit låångt och med lite mer packning med en låg sko. Hur känns stödet efter x antal mil? 😁 Kanske kan kompletteras med kompressionsstrumpa? (aldrig provat det)
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Jag har varit väldigt nöjd med speedgoat mid under vinterhalvåret. Bra stöd för foten och skönt med skaftet för att skydda vristen i stökig/snöig terräng. Däremot upplever jag att de är lite tunga och jag blir sliten i benen.

Ps. Du kan inte få "allt" av en sko... 😆 Mitt tips är att hitta två som funkar bra, en för asfalt/grus och en för ren trail.

Jag har Lone peak mid och är inte helnöjd. Bra fäste, skönt med 0 drop men på min fot sitter de inte bra. Framförallt blir det trångt vid snörningen vilket gjort att jag får hoppa över hål i den.

Olympus är mitt val när jag ska springa långt. Bra grepp på våt sten och lera. Funkar bra om det kommer partier med väg också. Sulan är liksom bredare än foten, som en plattform man liksom är nedsänkt i… så väldigt stabil trots all dämpning. Inte så lekfull, men känns inte så klumpig som den ser ut 😂 Har sprungit med några kg men ingen jättepackning, och som längst 8mil… då var de fortfarande sköna 🤷‍♀️

Olympus är mina absoluta favoriter! De satt på mina fötter i 8 mil utan att jag behövde fundera på att byta ut dem! Fantastiska! Dock ingen packning. Jag älskar även mina Lone Peak, men har inte sprungit långt i dem. Skulle jag göra det skulle jag nog sejfa upp med att smyga med mig olympusen att byta till om det blev kris 😜

Olympos är min favoritsko. Använder dessa nästan uteslutande på långpass. Sprang 130 km i dessa på Vinninge ultra trail med runt tre kg packning. Varken blånagel, blåsor eller skav trots alla dessa mil. Att de sedan har hållt över 100 mil är rekord för min del. Springer ju mycket teknisk trail och även en hel del obanat.

2 days ago

Trailrun i Sörmlands skogarna.Fantastisk rundslinga. Se startpunkt. På lördag blir det Harsjöhult och söderut.🏃‍♂️🏃‍♀️ ... Se merSe mindre

Trailrun i Sörmlands skogarna.Fantastisk rundslinga. Se startpunkt. På lördag blir det Harsjöhult och söderut.🏃‍♂️🏃‍♀️

Kommentarer på Facebook

Hur lång var slingan? Har den ett namn och är uppmärkt?

6 days ago

För någon som mest springer på relativt plan mark, mycket asfalt och lättare trail, hur realistiskt är det att genomföra någon av de kortare distanserna i Kullamannen? Antingen svart bana eller 22km? Springer en halvmara på under två timmar i lätt terräng och har mer att ge efter det. Grymt sugen på att testa! Ni som är mer hemma i trailspåret, vad säger ni? Tacksam för input 🙏 ... Se merSe mindre

För någon som mest springer på relativt plan mark, mycket asfalt och lättare trail, hur realistiskt är det att genomföra någon av de kortare distanserna i Kullamannen? Antingen svart bana eller 22km? Springer en halvmara på under två timmar i lätt terräng och har mer att ge efter det. Grymt sugen på att testa! Ni som är mer hemma i trailspåret, vad säger ni? Tacksam för input 🙏

Kommentarer på Facebook

Nu vet jag inte hur långt du springer som längst men klarar du en halvmara på asfalt så klarar du det i Trail, det tar bara längre tid och du får gå i backar som du kanske inte är van vid

Allt går om man vill 💪❤

Jag skulle vilja säg att det är en annan typ av löpning och man kan inte jämföra sina tider på något sätt, det tar längre tid och är du inte van vid backar så kan det bli kämpigt men du kommer att klara det men troligen med rejäl träningsvärk framsida och baksida lår. Har tränat en del på 22 km på Kullen och det brukar vara nedför som blir jobbigast om man är otränad och då är det viktigt att ha koll på fötterna då det kan vara ganska tekniskt på många ställen. Skor med bra grepp är att föredra annars kan det bli halt i löven upp till Håkull. Men det är väldigt vackert att spring på Kullen.

Det klarar du säkert galant. Är du inte van att springa i de mer tekniska delarna eller branta backarna så är det bara att promenera. Du kommer inte ångra dig 😃

Det går bra! Träna på att springa nerför! Första gången jag sprang Dödens så hade jag sjuk träningsvärk i framsida lår i 4 dagar så man kved när man gick nedför😂😂 men underbart lopp!

Ja, jag klarade det och var betydligt sämre tränad än du! Enda fällan är att springa på som du är van och ta knäcken på dig i första backen, var andra som var vältränade (på plant) som gjorde det misstaget när jag deltog.

Sprang kullamannen dödenzon för en månad sedan, riktigt jävla jobbig. Ingen vila.... Bara jobba😎men testa, kul att göra

Du fixar det utan problem om du är så snabb på halvmaran. Ta med stavar om du vill för uppför, då det ju kan va lite lerigt.

Sen kan du gå vidare med 27k om du får blodad tand.

Jag är typ asfaltsknarkare och "sprang" Dark trail 100 miles i höstas och klarade det så jag ser inte varför du inte skulle klara dom sträckorna som du siktar på. Och sedan så är det ju så att om man inte testat så vet man inte. 😅

Det klara du 👍 är du sugen så kör. Finns väl inget att förlora bara allt att vinna. Om inte,så en erfarenhet rikare 😊.

Jag har inte sprungit så långt i terräng förut men anmälde mig till 22 km. Det går nog om man vill 😅

Det klarar du! 💪🏼 Fundera på skoval och att springa in skor om du väljer att köpa trailskor! Om du inte redan har lämpliga skor! Det är såååå mycket roligare med trailskor och risken att vricka/stuka fötterna minskar om du köper låga och platta skor! 🙏🏼❤️

Det är 2 backar i dödens zon som är ordentligt branta och långa men ta det lugnt så går det bra. Resten är hyfsat enkelt. Du fixar det såklart, men kör några pass på kuperad stig inför loppet så får du en fin resa. Som Jenny skrev så bör du absolut springa i trailskor, speciellt för greppet. Stigarna kan vara ordentligt hala om det regnar.

Klart du skall springa! Det är ett roligt utmanande och vackert lopp! Som tidigare inlägg påpekat är ett par trailskor med bra grepp ett måste. En löparväst så du kan få med dig vätska (ofta väldigt få vätskekontroller), energi och möjlighet att förvara förstäkningsplagg kan vara bra - iaf om du satsar på 22km el längre.

Absolut. Fantastisk upplevelse. Har sprungit i strålande sol - underbart. Nästa år i regn o lera. Ett steg fram o två tillbaka. Men klart värt totalutmattning. Bara ett måste att göra 🥳💫🇸🇪🤩

View more comments

5 days ago

Hej! Jag Ska dra ut o springa söder (sydväst dvs inte nacka) om Stockholm idag. Trött på gömmaren. Har ni något tips? Flottsbro bra? Mvh erik ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Sörmlandsleden etapp 3 & 5 är fina

Paradiset, Ågesta eller Rudan kanske? Inte sprungit vid Flottbro så inget inspel om det.

Huddingeleden öster om flemmingsberg

Huddingeleden från Gladökvarn binds ihop med Stenbergsleden till rundslinga (12km) kan också förlängas om du viker av och tar hela gröna Skogsmilen i Flemingsbergsskogen.

Ågesta har fina spår. Rudan i Haninge. Kul att springa på nya platser så det rekommenderas.

Ågesta skogsspår e bra!

Tack för alla tips! Chansade och sprang stigarna i flottsbro. Asmaxade. Kändes precis som första säsongen av true detectives när jag kom till en duvfarm i skogen. Samt en bock i trä mitt ute i ingenstans

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

Fem tjejer tycker till om nya MOAB FLIGHT från Merrell. https://trailrunningsweden.se/2021/06/10/moab-flight/

Intervju med Sebastian Ljungdahl. https://trailrunningsweden.se/2021/06/04/fran-oldrickare-till-skyrunner/

Jämn kamp mellan Fredrik Bakkman och Sebastian Ljungdahl i @skatasryggar . Karin Nilsson vann damklassen.

Efter positiva besked kring höstens motionslopp har det lagts till många spännande lopp i Trailkalendern. https://trailrunningsweden.se/trailkalendern

Jonatan Fridolfsson gjorde 13:53 på 5000 m i veckan. På lördag blir han en spännande utmanare till segern i Trailtourpremiären på @skatasryggar

Årets Trailtour består av 7 deltävlingar där man i slutändan räknar de fyra bästa resultaten plus finalen vid Rya Åsar Trail den 16 oktober.

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X