Race report Sandsjöbacka Trail 90 km

Målgång i Skatås efter 95 km Sandsjöbacka Trail. Så lyckliga!

Tjohoo! Vi klarade det! Sandsjöbacka Trail 90 km, som blev 95 innan vi var i mål och nytt distansrekord för mig. Samtidigt fick jag följa med på Monicas sista löptur i trippeln, hon sprang alltså 30, 60 och 90 km i dagarna tre.

Sandsjöbacka Trail är närmast tradition för många västkustlöpare i januari. Organisationen har bjudit oss på en mängd olika distanser, bandragningar och kombinationer av distanser genom åren. Starterna har varit på olika platser söder om Göteborg och även målet har flyttats runt från Slottsskogsvallen och Skansen Kronan till det nya målet i år vid Skatås. I år går loppet som antingen en virtuell variant där du springer distanserna där du är eller på de riktiga banorna på plats med rutten i klockan. Distansen 30 km startar i Kållered, 60 km från Kungsbacka och den längsta 90 km går från Tjolöholm. Vill du ha en extra utmaning springer du alla tre 30 – 60 – 90 km dagarna efter varandra och då har du gjort en trippel! (Som min grymma kompis Monica!)

Bild från Sandsjöbacka Trails hemsida. Kaffekopparna visar var det brukar vara vätskestationer eller möjlighet att fylla på vatten, men i år är loppet självsupportat och du bär med dig eller köper det du behöver.

Oavsett hur banan har dragits och var starten legat har Sandsjöbackaloppen alltid präglats av att gå i vacker natur, på små stigar och genom skogar helt nära staden men ändå med så mycket vildmarkskänsla som möjligt. Robert Rundqvist som lägger banorna hittar stigar och berg som vi inte visste om och det är alltid ett äventyr att springa hans lopp. Så även i år, minst sagt.

Monica skulle springa trippeln under ledigheten efter nyår och jag ville springa med henne på 90 km, så den 5 januari planerade vi att springa tillsammans och starta tidigt vid Tjolöholms slott i Halland. Även vår springkompis Annika följde med, både hon och Monica är rutinerade ultralöpare som sprungit mycket längre distanser än mig och det kändes tryggt. Jag har ju försökt mig på Sandsjöbacka Trails längsta distans tidigare, då 50 miles, 80 km, men på grund av misstag och dåliga val längs vägen led jag av låg energi och problem med att hålla värmen. Vid 60 km bröt jag loppet rejält nedkyld, tråkigt med DNF men rätt beslut med så lång ensam löpning kvar i mörker och januarikyla. (Kort race report här.) Nu ville jag göra allt rätt! Bra förberedelse och kloka beslut. Ta hand om problem direkt och springa med smart ansträngning beroende på väder och vind. Vilken tur att jag hade Monica och Annika med mig.

Start vid Tjolöholm. Allez allez allez!

När vi startade kl 6 i mörkret vid Tjolöholm ropade vi ”Allez, allez, allez” som Robert brukar göra och sprang nedför den fina allén upplyst av juldekorationer. Banan började skönt med en slinga ut till havet och genom skogen vid slottet, vidare upp på stigar till mer brötig och vild skog.

Bitvis fanns det reflexer att följa men ibland var det svårt att hitta rätt väg. Då traskade vi rakt genom mossar och våtmark.

Vi fann ett skönt tempo med löpning där det var platt och snabb gång i backarna, Monica var förvånansvärt pigg efter sina tidigare 90 km men såklart bestämde hon farten. Det passade mig utmärkt att spara på krafterna för de skulle behövas senare. Efter en lång och lite tråkig asfaltssträcka upp till Fjärås Bräcka njöt vi av utsikten och solglitter i ryggen. Vi såg havet i väster och sjön Lygnern i öster och mittemellan sprang vi på bräckan. Lycka.

Vi har nått Fjärås Bräcka och får ett vackert sken i ryggen. Starka framåt!

Därefter skön skogslöpning fram till Hjälm och smal landsväg in till Kungsbacka. Många kilometer asfalt, hård och enformig löpning men snabba (förhållandevis) och lätta kilometer att räkna in. I Kungsbacka hade vi kunnat köpa mat och fyllt på vatten men vi hade fortfarande tillräckligt med oss så vi sprang ut ur staden och upp mot Sandsjöbacka naturreservat. Här har vi sprungit många gånger tidigare och kände väl till stigarna, vi njöt av att ha lämnat asfalten bakom oss och istället känna lera och ishala berg under fötterna. Upp på drumlinen och där blåste det kallt, människorna vi mötte var väl påpälsade men vi hade bra kläder och frös inte, till skillnad från mitt misslyckade lopp då jag var genomfrusen när jag passerade här.

Drumlinen

Vid Shellmacken Sandsjöbacka hade vi planerat att stanna och äta, skönt att komma in från blåsten lite. Denna virtuella variant av loppet är självsupportat, vilket betyder att löparna bär med sig extrakläder, energi och vätska och inte får ta emot hjälp. Det finns inga energistationer men vi får köpa mat och fylla på vatten längs vägen i affärer och på mackar. Löparryggsäcken var fullpackad och jättetung när jag startade, men blev allt lättare ju mer jag åt och drack. På Shell åt jag korv och mos, drack varmt kaffe och en slurk energidryck, fyllde vatten i den ena softflaskan och köpte hallondricka till den andra. I vätskeblåsan på ryggen hade jag 1,5 l rätt så koncentrerad U-sport men den hade jag mycket kvar av.

Mums! Varm mat, kaffe och energi.

Mätta och varma (nja, det var kallt först när vi kom ut innan vi fått upp farten) fortsatte vi söderut i Sandsjöbacka, passerade hästhagar och sprang genom lerpölar. Ibland fanns det spångar över de värsta blötmarkerna men ofta klafsade vi rakt i, fötterna hade varit våta i många timmar men med bra ullstrumpor höll vi ändå värmen.

Vi har vänt norrut igen, rakt mot mål nu.

Vid 52 km vänder vi norrut igen, nu är det raka spåret mot Göteborg och mål! Ja möjligen rakt men inte platt, verkligen inte platt. Mörkret föll och vi tog på pannlamporna igen, tänk så mysigt ändå, starta i mörkret, springa dagens alla ljusa timmar och sedan fortsätta in i kvällsmörkret. Vi kom fram till Spårhagavägen där jag bröt loppet den där gången, men nu har jag en helt annan känsla, det här gick ju jättebra! Vi förberedde oss för de tuffa 30 km som återstod, Annika tar på varm tröja, Monica fyller sina vattenflaskor och jag tar en barnmatsklämmis. Frid och fröjd, bara några etapper kvar. Några skogar, några asfaltspartier, några berg. Sedan Skatås.

Kortare än ett Lidingölopp kvar.

Men strax därefter kände jag mig yr och illamående. Kroppen gick från stark och fokuserad till svag och ynklig på bara några kilometer. Kroppen saknade energi, jag behövde fylla på men jag orkade inte stanna och plocka fram ur ryggan. Jag borde ta salttabletter men det kändes besvärligt att ta av vantarna och gräva i fickan. Jag försökte hålla fart ändå, jag skulle ju stötta Monica den här sista biten, inte själv vara svag!

Emmy möter upp i skogen. Foto: Emmy Karnerud

Någonstans i skogen innan Oxsjön möttes vi av Emmy Karnerud, en mycket erfaren och stark ultralöpare. Målgång på HUB 200 miles i somras, ja du förstår, hon kan det här med dippar och hur man tar sig ur dem. Hon skulle hålla oss sällskap till mål och frågade hur jag mådde, när jag åt senast, om jag var varm eller kall. Hon sa åt mig att göra de där sakerna som jag visste att jag måste, men inte orkade. Hon stannade med mig när jag grävde i väskan efter kokta potatisar, mer blåbärssoppa och salttabletter. Det var så mycket enklare när jag bara gjorde det hon sa och inte kände efter för mycket. Vi gick stora delar av den återstående biten till Sisjön, vidare på vägarna ner mot civilisationen och Circle K-macken. Där åt jag korv och mos igen, åh vad magen verkligen INTE ville äta men jag tvingade i mig lite mat och dricka. Nytt vatten i softflaskan och lite kaffe att ta med, på med en torr varm tröja under jackan och sedan gav vi oss ut i kylan igen. Bara 15 km kvar. Så kort sträcka jämfört med allt vi redan avverkat sedan i morse men det var ändå den tuffaste delen av banan. Monica kämpade på och var bara positiv, Annika sprang starkt och Emmy var en klippa att luta sig mot. Jag kände kraften återvända och vi gav oss in i Änggårdsbergen.

När benen är stela går det lika bra att kana på rumpan nedför i löven. Foto: Emmy Karnerud

Den avslutande delen av banan var ny, Robert hade gjort ett bra jobb med att hitta vackra utkikspunkter på de högsta bergen. Det var branta klättringar och hala nedförsbackar, med små korta steg upp och försiktiga kliv nedåt besteg vi Änggårdsbergen och sedan Safjället. Där drog vi oss upp i trädstammar och balanserade på smala stenar i zick-zack upp på branten och belönades med en fantastisk utsikt över Mölndal och Toltorpsdalen. Jag åt och drack lite hela tiden och på så sätt höll jag undan illamåendet och kunde njuta av känslan att snart vara i mål. Vi var ändå starka och jobbade oss sakta men metodiskt fram. Monica hittade vägen, det var samma avslutning som hon sprungit de tidigare två dagarna men hon hade även provsprungit dem innan för att inte springa fel, verkligen bra förberedelse!

På ett av de sista bergen, jag minns faktiskt inte vilket. Men härlig utsikt.

Sista stigningen var upp på Hobo Hill där många traillöpare i Göteborg tränar backintervaller. En uggla hoade stämningsfullt  i närheten och det var fantastiskt härligt att nå toppen av berget. Utsikt igen, ända från Lisebergstornets julgran ner till södra Mölndal, så vackert.

Därifrån var det bara några kilometer kvar, slingrande stigar fram till Skatåsterrängen, till milspåret, till klockan och mål. Vi var framme. Vi sprang de sista metrarna i mål och jublade! Monica hade klarat sin trippel på ett enastående starkt sätt, jag slog distansrekord och vi hade varit i rörelse i 18 h och 43 minuter. 95 km och 2000 höjdmeter.

En selfie efter målgång! Nöjd och stolt, och lättad över att få sitta ner, äta och sova. En lång, härlig och jobbig dag är slut men vi fixade det. Vi fixade det! 95 kilometer.

Precis efter målgång var jag mest bara tacksam över att det just var över, att jag fick sätta mig i en varm bil och köras hem till dusch och skön säng. Knäna var ömma och värkte, benen stelnade snabbt när jag var stilla men inombords bubblade känslorna och stoltheten. Visst tog det lång tid, men det är precis så man klarar av nya långa utmaningar. Anpassa fart och ansträngning efter omständigheterna, inte se hela distansen utan dela upp loppet i små etapper, överskådliga delar och sedan tålmodigt ta sig framåt.

Trötta men fokuserade och på Hobo Hill var målet nära. Vi var väldigt bra på att dela upp loppet i små delar, i överskådliga etapper. Här är det bara sista etappen till målet kvar.

Är du sugen på att springa någon av loppen 30, 60, 90 eller trippeln så är anmälan öppen hela januari. Att springa långt självsupportat mitt i vintern är naturligtvis en extra utmaning och äventyr. Så här tänkte jag kring klädsel och energi:

Klädsel:

Underkläder i merinoull. ”Mammelucker” (typ cykelbyxor) i merinoull för att värma rumpa och gå ner lite på låret. Craft-underställströja, tunn t-shirt i merinoull, tunn väst mest mot vinden och en löparjacka med täckfoder fram men ventilerad bak. Tänk på att du bär ryggsäck hela dagen, den värmer ryggen. Vinter-löpartights som är lite flossade på insidan. Injinji tåsockar i merinoull. Avklippta långa ullstrumpor som nedhasade värmer vristen (toppen när man springer i blöt mosse och lera) men kan dras upp över knät som ett extra lager när det blir kallare på kvällen. Varmt pannband och varma, vindtäta vantar. Buff runt nacken. Pannbandet bytte jag till mössa på kvällen.

Jag sprang i Icebug Capra, ett par väl insprungna skor som jag haft på många långpass i höst och vinter. De är utvecklade för bergslöpning och ger bra stöd och dämpning för foten samtidigt som de har en sula som greppar fint i lera och mjuka underlag. De är tillräckligt breda för att jag ska få plats med tjocka tåstrumpor utan att tårna kläms ihop och jag hade inga som helst besvär med fötterna under hela dagen. Inte en blånagel eller skavsår, fantastiskt eftersom fötterna var konstant våta hela dagen!

I ryggan hade jag packat extrakläder i en drybag: tjockare underställströja i merinoull, t-shirt i merinoull, underkläder i merinoull, likadana strumpor som jag hade på mig och mössa och handskar. Ja jag var jätterädd för att bli kall, skulle jag frysa någon gång under loppet hade jag planerat med torra varma kläder för att hålla värmen. Jag visste ju också att vi skulle hålla låg fart hela dagen, springer du snabbare blir du varmare och behöver troligen inte så mycket extra kläder så länge du är igång. Är olyckan framme behöver du något extraplagg för man blir kall väldigt fort!

Energi.

Vad man vill äta och vad magen kan tillgodogöra sig i rörelse är väldigt individuellt. Jag hade kokt, saltad potatis och ost/skinka-mackor som bas i ryggan. Jag åt fem U-bars av olika smak utspridda under dagen, de var enkla att ha i framfickorna på ryggan och jag kunde ta en bit emellanåt. Två barnmatsklämmisar och saltsura godisar passade fint när man inte riktigt känner för att äta men måste. När vi stannade på de två bensinmackarna åt jag korv och mos, drack kaffe och lite energidryck. I ryggan hade jag även 0,5 l blåbärssoppa, sedan fyllde jag på med 0,5 l hallondricka. 1,5 l vatten gick åt och 1,5 l U-sport i vätskeblåsan. Salttabletter och energitabletter.

Säkerhet:

Kläder och energi har jag redan skrivit om, men jätteviktigt såklart om olyckan är framme och man blir stillasittande. Jag hade även med en foliefilt och elastisk binda samt skavsårsplåster. Som tur var behövdes de inte. Min ryggsäck har inbyggd visselpipa, toppen om man behöver påkalla uppmärksamhet. Extra batteri till pannlampan och det behövdes eftersom vi sprang många timmar i mörker. Det kändes också extra tryggt att inte göra denna distans ensam utan att vi var tre löpare och på slutet fick vi sällskap av fler vänner. Vi frågade ofta varandra hur vi mådde och påminde varandra om att äta och dricka.

I slutet av banan fick vi sällskap av Andreas längst till höger och senare Daniel. Jättekul! Foto: Emmy Karnerud

Tusen tack för sällskapet Monica, Annika och Emmy! Jag hade en fantastisk dag och tillsammans klarade vi att springa 95 km. Tack Robert för den spännande banan, så roligt med nya stigar att återkomma till med starka ben. Och du, stort lycka till om du ska springa någon av banorna! Hör gärna av dig och berätta om din upplevelse.

@trailbykidmark

2 svar till “Race report Sandsjöbacka Trail 90 km”

 1. Monica skriver:

  så bra berättat Gunilla! du har fångat allt. Som vi kämpade på slutet, men också det vackra på hela loppet. Så värt allt! vill göra fler äventyr med dig 🙂

 2. Gunilla Kidmark skriver:

  Tack Monica! Ja det var en kamp på slutet men härligt att känna styrka när vi kom i mål. Snart nya äventyr!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön28feb10:00FeaturedLåtsasloppet Halvan6 km, 14 km, 23 km, 42 kmAnmälan

sön21maralldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27mar10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

sön18apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör21augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste blogginläggen

 • Distansutmaning i december och lite kallbad Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Snölöpning i Stockholm Linda Doktar
  Läs mer
 • Backspegel - 2020 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Extremsport Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Bubblig av att traila? Annika Repo Wallman
  Läs mer
 • November testar oss rejält Bröderna Backa
  Läs mer
 • Vallåsen Everest Challenge Anna Carlsson
  Läs mer
 • I huvudet på en coach för en löpargrupp Peter Lindquist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
Vi är sociala
Följ våra kanaler
PlayPause
Slider

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Idag var snön borta och blivit ersatt av regn.
#rörelseglädje #löparglädje #jagspringer #runhbgm #springförlivet
#run #running #instarunners #trail #trailrun #trailrunning #ultrarunning #löpning  #traillöpning #trailrunningsweden
...

En ljummen och behaglig vinterkväll + en kort stadsrunda = dag 20 av trailrunningswe's och raceoneapp's runstreakutmaning under januari!🏃🙂👍🌃

#happytrailssweden #getoutgetlost #run #runner #löpning #älskalöpning #jagälskarlöpning #jagspringer #springibenen #löpningärlivet #goodenough #runstreak #runstreak2021 #nightrun #nightrunning #runacademy #runacademykristianstad #timetoplay #salomon #salomonrunning #salomonsverige #raceone #trailrunningsweden
...

Runstreak day 101.

Hitta nya mål. Vad är nästa steg, springa i ett halv år? 200 dagar?
När regnet smälter bort all snö är det sådant man tänker på medan man springer. Imma på glasögonen gör saken roligare.

Follow me on Instagram and now youtube!
https://www.youtube.com/channel/UCMbCcsHJoABtlutORSxGkrg

#trailrunners #runninginthewoods #swedenrunners #salming #salmingtrail6 #running #runningmotivation #trail6 #salmingrunning #garminvivoactive3 #garmin #trailrunningsweden #craftsportswear #craftsportswearswe #salmingrunning #löparglädje #love2run #silva #silvacrosstrail3 #instarunners #hemmavasan2020 #idrefjällmaraton #hemmavasan45 #hemmavasan #löpninärfrihet #winterrunning #runstreak #runstreak2021 #loverunningoutside
...

Dagens löpning! 🥰💪🏃‍♂️
#runday#jagärlöpare #löpning #löparglädje #löpningärlivet #löpträning #bästalöpning #runforlife #runforfun #happyrunner #ilovetorun #runningmotivation #runnersofinstagram #runnersofig #trailrunningsweden #traillöpning #trailrunning #runstreak #njuta #härligt #stockholmmarathon2016 #runnersofinstagram👟🏃 #göteborgsvarvet2017#laufenmachtglücklich#inspiration#instarunning #instarunners #instarun #instarunner#runningchallenge
...

töväder och blöt om fötterna...😒#runningmotivation #löpning #running #runner #run #löparglädje #löpningärlivet #fitness #fit #cardio #cardioworkout #trailrunning #trailrun #trailrunner #terränglöpning #frontsquats #runningworkout #runningworld #training #worldofrunners #workout #idrefjällmaraton #trailrunningsweden #barfota #barefoot #barfotalöpning #barefootrunning #vibramfivefingers #blioslagbar ...

New blog post up! We’ve collected our best tips when it comes to winter running in a handy list, with everything from how to dress, what shoes to wear and other smart things to think about (such as tips for cold bums and winter weather snacks). It’s up at liveslowrunfar.com (link in profile) as we speak, and comes in both a Swedish and English version.
.
We run the same number of sessions and more or less the same mileage no matter the season, and we actually can’t recall that we’ve ever cancelled a run due to season or weather! So this is how you’ll find us: chugging away and logging the miles and now also pushing a stroller. Icy, snowy, slippery. Dry, sunny, summery. Anything and everything in between. There’s always something to look forward to when you head out - and when there really isn’t, then coming back home will feel about as great as anything can ever feel. In other words: a run is always a good idea!
.
#liveslowrunfar
...

Idag blev det stiglöpning på nästintill obefintliga stigar och det är så härligt! #idrefjällmaraton #blioslagbar #runnersforsustainability #salmingrunning #trailrunningsweden ...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

17 hours ago

Fotledsstöd.
Den 23 dec stukade jag fotleden på utsidan. Jag började springa smått 1 vecka efter skadan utan smärta så det var en lindrig stukning. Jag är fortfarande svag och svullen i fotleden, smärtar vid inåt rörelse. Jag tejpar vid varje löptur. Men av tejpen får jag skavsår och det blir ganska dyrt då jag tänker att jag kommer få tejpa ett tag till.
Så, jag undrar om det är någon som har tips på ett fotledsstöd. Finns ju allt möjligt från typ kompressionsstrumpa till stor plastig variant. De jag söker bör vara nätta men ge bra stöd med behållen rörlighet flex.
Någon som har erfarenheter att dela med sig av?

Jag gör såklart rehab övningar för fullt, tåhäv, balansplatta osv osv. 😁
... Se merSe mindre

Fotledsstöd. 
Den 23 dec stukade jag fotleden på utsidan. Jag började springa smått 1 vecka efter skadan utan smärta så det var en lindrig stukning. Jag är fortfarande svag och svullen i fotleden, smärtar vid inåt rörelse. Jag tejpar vid varje löptur. Men av tejpen får jag skavsår och det blir ganska dyrt då jag tänker att jag kommer få tejpa ett tag till. 
Så, jag undrar om det är någon som har tips på ett fotledsstöd. Finns ju allt möjligt från typ kompressionsstrumpa till stor plastig variant. De jag söker bör vara nätta men ge bra stöd med behållen rörlighet flex.
Någon som har erfarenheter att dela med sig av? 

Jag gör såklart rehab övningar för fullt, tåhäv, balansplatta osv osv. 😁

Kommentarer på Facebook

Vila och rehaba ut det är det absolut bästa, tills du kan springa utan tejp/stöd!

Jag har och tycker det här stödet funkar superbra!

Testade denna som fungerar som en 8-lindning. Funkar bra vid promenad, men var en del sömmar som var mycket störande vid löpning.

Hade lite känningar för ett år sen och använde den här från Rehband. Väldigt smidig och du kan ha den även dagtid. Men jag hade mer slitageskada än stukning. Den hjälpte i alla fall för att jag inte skulle känna lika mkt smärta, men det som till slut fick bort mina återkommande fotledssmärtor var kadensövningar, korta ner steget. Annars är det ju som många andra är inne på att ta det sakta även om det är trist med påtvingad vila.

2 days ago

Hej!
Tänkte kolla om någon har bra tips på pronationssula då jag kör neutral Icebug dubbskor nu på vintern (Asics gt2000 trailsko annars). Vet att vissa säger att pronation är struntprat och bara träna upp styrkan, men håller på att bygga upp men önskar stödet under tiden.
Sneglat på icebug sulor för 499:- men måste finnas bra sulor till vettigare pris. 🤔
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Ja, de är lite dyra men jag måste säga att Icebug funkar riktigt bra för mig. Jag har iofs inte prövat några andra sulor eftersom jag inte haft anledning.

Jag pronerar och fick problem med hälsenan. Gick till Idrottshälsan i Karlstad till en fysioterapeut och hon rekommenderade formgjutna sulor och sa att då behöver jag inte köpa skor för pronation längre utan kan köpa neutrala skor. Jag skaffade formgjutna sulor och har inte haft problem med hälsenan sedan dess och har både neutrala och pronationsskor.

Icebug funkar, har provat andra sulor ink formgjutna Icbugs sulor är klart bäst Är du inte nöjd får du byta dom trots att använt dom. Om du köper direkt av icebug.

Idag kom icebug sulorna och blev en 10km trail o väg tur. 😀 Kändes bra! Tack för tipsen!! 👍

2 days ago

Skruvade i ett gäng BestGrip-dubbar i ett par äldre Nike Pegasus Trail-dojor, enligt instruktionerna i ytterkanterna av sulan. Men, är egentligen rätt trött på de dojorna och springer hundra ggr hellre i mina Saucony Peregrine 10 - de har också 12 förmarkerade hål för dubbar. Men, här de sitter ju inte direkt i ytterkant utan snarare direkt under trampdynan och jag är ju rädd att det ska bli lite sådär. Någon som kan guida mig här? ... Se merSe mindre

Skruvade i ett gäng BestGrip-dubbar i ett par äldre Nike Pegasus Trail-dojor, enligt instruktionerna i ytterkanterna av sulan. Men, är egentligen rätt trött på de dojorna och springer hundra ggr hellre i mina Saucony Peregrine 10 - de har också 12 förmarkerade hål för dubbar. Men, här de sitter ju inte direkt i ytterkant utan snarare direkt under trampdynan och jag är ju rädd att det ska bli lite sådär. Någon som kan guida mig här?

Kommentarer på Facebook

Vart under foten har du mesta tyngden? Jag skulle säga rakt under och kanske mest på den främre halvan av skon. Några dubb bak under hälen kan va gött när det är brant utför. Så, typ enligt markeringarna i skon ovan hade jag satt mina dubb om jag skulle dubba själv. Även om det inte fanns några förslag på sulan.

Har Mad River med samma/lika utmärkning för dubbar. Funkar utmärkt,möjligen att de känns igenom lite vid asfaltspassager eller vid blåis.

Jag har saucony xodus med samma markeringar. Jag satte färre i hälen men jag är framfotslöpare. Jag tycker det funkar bra, men jag köpte dubbar för skor med tunnare sula (3020 satsen) för jag har känsliga fötter. Känner ibland av dubben på insidan höger trampdyna men annars ok!

Satte bestgrip 3000 i dubbplupparna på mina peregrine 10, känns inte som helt passande dubb. Flera dubbpluppar blev slaktade och gummit släppte delvis från stenplattan på några ställen. Blev bättre med förborrning. Sjukt förvånad, inte varit något problem i andra skor jag broddat. Bortsett från att det blev lite fult så fungerar det helt ok. Har 5 på framfoten och två i hälen.

Icebugs 🤟🏻

Är det inte så att skon som har förmarkerat också har skydd så att du inte ska känna dubben igenom sulan? På skor man köper med dubb i är det ju ofta en stel sula som fördelar trycket av dubben. Jag springer med dubb i mina Joe Nimble Nimbletoes Trail Addict, det var urjobbigt att få i dubben pga den mjuka Michelingummisulan. De dubbarna kommer jag inte ta bort, det var för jobbigt att få i dem. De sitter nära skons ytterkant så att de inte känns igenom. Funkar kanonbra! 🙏🏼

Jag tycker just de skorna fungerar riktigt bra utan dubb.

6 days ago

Någon som har förslag på en vettig nödfilt som tar liten plats och alltid kan ligga i ryggan eller en midjeväska? Du slog mig idag när jag sprang i skogen i -10, I ofodrade tights och löparjacka, att man faktiskt kan tex bryta foten och behöva vänta ganska länge på hjälp. Söker jag på nätet hittar jag en uppsjö, ifrån 35 kr till flera hundra. ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Jag har foliefilt i ryggsäcken.

Jag köpte min foliefilt på Clas Olsson för typ 20 kr.

Bra tänkt. Jag har också köpt billiga foliefiltar. Dax lägga den i ryggan igen.

Mycket vettigt. Jag springer ofta ensam och långt ifrån vägar mm och nu vintertid har jag en förstärkningströja ihoprullad längst bak i löparvästen + en alufilt för några tior. Sedan ett par extra vantar + en mössa i framfickorna. Gör mycket att kunna kasta av sig en blöt/svettig buff och få på en bra mössa på huvudet och samma sak med de tunna löparvantarna och byta till ett par i fleece.

Av era svar tolkar jag det som att en billig alufilt duger gott 👍🏼

Överlevnadskit i form av foliefilt för 20 kr och en dauerlinda bor i min väst. Vintertid även en tunn torr merinotröja i tät påse. Gör en otrolig skillnad att kunna få på ett torrt lager om man måste stanna.

Det var många bra inlägg på detta. Mycket jag inte tänkt på, när jag springer själv i skog, mörkerlöpning osv. Många bra tips ta till sig👍

Ja har även med mig en nödvisselpipa.

Jag har ALLTID en undeställströja i marinoull i ryggsäcken ifall jag behöver värme. I Salomons västar (åtminstone adv skin 12) så följer det med en nödfilt redan vid köpet om det riktigt kör ihop sig 💪

I got this from Amazon. Really light.

Foliefilt är bra men duger inte till mycket själv. När jag springer långt själv i kyla har jag alltid en varm mössa ( hjärnan snor 20% av all värme ), en tunn torr undertröja samt varma vantar. På detta klarar jag mig rätt bra även om något skulle hända. Är det riktigt kallt som nu åker även ett par tunna överdragsbyxor och dunisen ( liten dunjacka) med på långturer ( över 2 mil och långt till närmaste väg) ensam i skogen.

Många bra tips! Tack för påminnelsen om att rusta sig mot kylan på turen. Själv hade jag inte tänkt på en alufilt, bara något extra plagg. Salomon adv. Skin8. Har en visselpipa o många bra fack. Så en alufilt ska läggas dit. Telefonen är med också.

Ingen som vet något litet och bra första förband att ha med sig i löparväskan?

View more comments

2 days ago

Aldrig använda trailskor säljes!

Säljer ett par Altra King MT 1.5 pga fel storlek. Stolek 38. Dammodell. Helt nya! Endast provade hemma och har alla lappar kvar.

Pris 1400:-

Finns att hämta på Kungsholmen.
... Se merSe mindre

Aldrig använda trailskor säljes!

Säljer ett par Altra King MT 1.5 pga fel storlek. Stolek 38. Dammodell. Helt nya! Endast provade hemma och har alla lappar kvar.

Pris 1400:-

Finns att hämta på Kungsholmen.

6 days ago

Kyligt och fint under eftermiddagens kortrunda i Sandsjöbacka idag. Någon här som springer Sandsjöbacka Trail Öppet spår? Längder? Lurar på 30 kilometer, lite glömt av detta event och inte planerat in det denna helg men väderleksmässigt borde man passa på. ... Se merSe mindre

Kyligt och fint under eftermiddagens kortrunda i Sandsjöbacka idag. Någon här som springer Sandsjöbacka Trail Öppet spår? Längder? Lurar på 30 kilometer, lite glömt av detta event och inte planerat in det denna helg men väderleksmässigt borde man passa på.

Kommentarer på Facebook

Det är ju jättefina banor alla tre, jag sprang 90 för två veckor sedan så hör av dig om du undrar något. Skrev en race report om du vill få inspiration 😉❄️ trailrunningsweden.se/2021/01/11/race-report-sandsjobacka-trail-90-km/

5 days ago

Drömde inatt att jag råkade hamna i ett lopp, sprang bara in när det var ett par km kvar. Fattade efter en stund att jag låg som första tjej i loppet och började tycka allt kändes lite dumt🙄. Ja ni vet man är inte skitsnabb när man springer i drömmarna, och jag kämpade verkligen med att få med mej benen på ett vägvinnande sätt😂. Fick med mej en robotgräsklippare som var någon slags banvinst.... Kom aldrig fram till mål innan jag vaknade otroligt stel och öm i musklerna! Jag tror jag saknar skogslöpningen😅! ... Se merSe mindre

Drömde inatt att jag råkade hamna i ett lopp, sprang bara in när det var ett par km kvar. Fattade efter en stund att jag låg som första tjej i loppet och började tycka allt kändes lite dumt🙄. Ja ni vet man är inte skitsnabb när man springer i drömmarna, och jag kämpade verkligen med att få med mej benen på ett vägvinnande sätt😂. Fick med mej en robotgräsklippare som var någon slags banvinst.... Kom aldrig fram till mål innan jag vaknade otroligt stel och öm i musklerna! Jag tror jag saknar skogslöpningen😅!

Kommentarer på Facebook

Drömde en natt att jag var sen till starten till ultravasan 90. Missade starten med 1 timma och fick då springs ikapp täten.. Jippi för mig hahaha

6 days ago

Kanske finns fler som vill anmäla sig till ett låtsaslopp? ... Se merSe mindre

Kanske finns fler som vill anmäla sig till ett låtsaslopp? https://idrefjallmaraton.se/latsaslopp/
Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

Intervju med finska landslagsläkaren Katja Mjösund om Covid-19 och konditionsträning: https://www.instagram.com/tv/CKETfHrnPtb/?igshid=1hkye2o8yblsk

Kul att Stockholm Trail satsar på sprintlopp inför 2021💨. https://trailrunningsweden.se/2021/01/11/stockholm-trail-lagger-till-en-sprint/

Vårens löpargrupp i Göteborg fullbokad.💫

En löparrygga som håller vätskans temperatur i minusgrader. Vi har testat USWE Nordic https://trailrunningsweden.se/2021/01/13/vi-har-testat-uswes-vinterrygga/

Intervju med HOKAS Erik Desmeules. https://trailrunningsweden.se/2020/12/23/de-utskrattade-skorna-som-blev-en-succe/

Toves första pallplats i Skimo-världscupen. https://trailrunningsweden.se/2020/12/20/tove-2a-i-varldscupen-i-skimo/

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X