Distansutmaning i december och lite kallbad

Nu efter Sandsjöbacka Trail 90 km kan jag konstatera att uppladdningen i december troligen var riktigt bra! Jag sprang en kalenderlöpning, varje datum från 1 - 24 december men...

19 januari, 2021 |
Trailrunning Swedens ledare i löpgrupp Göteborg/Härryda, vi träffades för att spela in en julhälsning.

Nu efter Sandsjöbacka Trail 90 km kan jag konstatera att uppladdningen i december troligen var riktigt bra! Jag sprang en kalenderlöpning, varje datum från 1 - 24 december men jag tog dem inte i ordning utan kastade runt distanserna så att jag kunde blanda korta och lång löpningar. Totalt blev det 300 km på 24 dagar, tre veckor med 80-100 km löpning varje vecka, mer än jag någonsin har sprungit på tre veckor tidigare.

Varje december brukar det dyka upp olika löparutmaningar i form av olika kalendrar som nedräkning till julafton. Tidigare år har december varit min sämsta löpmånad i tid och distans för att det är så mycket annat som ska hinnas med och som ska fixas innan jul. Läget i år var ett helt annat. Inga glöggmingel, julbord med jobb eller avslutningar på våra ungdomars aktiviteter. Mycket mindre att greja med hemma eftersom julen bara skulle firas med närmsta familjen och julklapparna köptes på nätet. I år kände jag att jag faktiskt både hade tid och lust att vara med!

Kalender för löpning

Jag valde upplägget att springa alla datum från 1-24 december fast inte i ordning utan blandat så att långa löpningar (det är ju sju stycken 20 km-isch långpass) kunde varvas med korta. Jag skaffade en enkel chokladkalender för att öppna luckorna allt eftersom jag sprang datumen men också som en liten belöning, choklad efter en löptur är ju alltid gott.

24:an gjord, en soldisig decemberdag.

Första december sprang jag 24:an, lika bra att börja friskt och ha den längsta löpningen gjord! En fin dag, benen var lite stela i början men de vaknade till liv allt eftersom kilometrarna gick och de kändes pigga i slutet. Jag valde enkel löpning med mycket grus- och motionsspår för att det inte skulle ta för lång tid och avslutade med ett kallbad hemma i sjön, säkert bra för snabb återhämtning.

Kallbad för snabbare återhämtning och så är det ju härligt att känna värmen rusa runt efteråt.

Under Lucia-helgen hade Bergspring premiär av sitt lopp Sandared 27 km men redan helgen innan fick några vänner och jag provspringa banan. Delar av den kände jag igen från BUM, Borås Ultra Marathon som går på Vildmarksleden mellan Hindås och Borås, men stora delar var helt nya, jättekul!

Tjohej! Här springer vi iväg för en förmiddag i Sandaredsskogarna.

Jättevacker löpning i grön mossa, över berg med utsiktsplatser och delvis på grus-och asfaltsvägar. Det var en sådan där löpning som jag sparar i hjärtat för att komma tillbaka till och uppleva igen. Provlöpningen gav mig 27 km, jag öppnade lucka 23 och hade 4 km sparat.

Så vacker löpning! Kom ihåg Bergspring Sandared 27 km till nästa år.

Flera dagar under utmaningen fick jag dela upp distansen på flera löpningar, ibland för att jag inte hann springa allt i ett streck eller för att jag inte riktigt orkade. Kroppen blev trött emellanåt, kanske både av själva löpningen men också av planerandet och att det tog mycket tid i anspråk. Men ändå är jag förvånad över hur enkelt det gick, jag fick aldrig ont eller blev överansträngd någonstans men det kan jag tacka den låga farten för. Ska jag springa mycket måste jag vara extra noga med låg ansträngning.

Springa alla dagar till 24:e betyder även att springa i alla slags decemberväder... fast mest var det såhär regnigt och disigt. Vackert på sitt sätt.

För att inte bli uttråkad av samma runda försökte jag upptäcka nya platser att springa på i min närhet. Springa dem åt "fel" håll för att få nya vyer och springa tidigt på morgonen, springa sent och springa med olika vänner. En kväll följde min äldste son och hans flickvän med till Tjolöholms slott där vi sprang en supermysig reflexrunda som gick både i parken och ut mot havet. Den sitter fortfarande uppe så åk dit och spring medan kvällarna är mörka, den startar vid parkeringen och går höger ut på en grusväg.

Tjolöholm är alltid vackert, speciellt i julbelysning. Som ett Disneyslott.

Parallellt med löpningen följde flera kallbad, ofta på kvällen när jag kom hem efter dagens sista löptur. Som den där kvällen då de första snöflingorna singlade ner och jag simmade mot dem i det kalla vattnet. Och en annan kväll när ugglan hoade och jag klev ner och lät vattnet omsluta mig, magiskt. Jag kallbadade hela förra vintern och har lärt mig att hålla andningen lugn, gå i vattnet bestämt och bara känna trygghet i kylan. Den stannar på utsidan mot huden, inombords sprids värmen från magen och är jag i vattnet bara några minuter fryser jag egentligen inte. Inte heller när jag går upp, då rusar endorfiner och värme runt i kroppen! Men ju längre jag stannar i vattnet desto viktigare är det att dricka varmt och klä på mig fort efteråt. Jag har upplevt yrsel när blodådrorna öppnar upp igen men det kan jag motverka med varm dryck. Vill du läsa om hur jag började vinterbada förra året och få några tips kan du klicka här.

Lucia-doppet!

Två dagar innan julafton var jag klar med alla längre distanser och jag var faktiskt, om jag ska vara ärlig, lite trött på att tänka löpning så många timmar om dagen. Men samtidigt väldigt nöjd med att jag klarat av det, att jag höll i och slutförde och på julafton hade jag sprungit 300 km på 24 dagar. Lugn och fin löpning utan att bli överansträngd eller skadad - det bästa av allt! Detta kändes som en jättebra uppladdning för Sandsjöbacka 90 km som jag skulle springa 10 dagar senare. En nyårsvecka i Orsa Grönklitt med löparvila men massor av skidåkning och sedan skulle jag springa mitt längsta lopp hittills. Läs gärna min race report här, Sandsjöbacka Trail 90 km som blev 95.

Njut av din löpning!

God Jul önskade vi ledare våra löpare. I mars kör vi igång vårens löpgrupper, tjoho så kul!

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X