Ultra Interval Challenge och smygtitt på Icebugs vinterskor 19/20

Fem fingrar, fem mil.

Ultra Interval Challenge, du känner säkert igen begreppet och kanske har du provat själv? Åtta stycken mil-intervaller under ett dygn med ny start var tredje timme. Eller så gör du om utmaningen så att den passar just dig, kanske med olika typer av träning, färre intervaller eller kortare distanser. I helgen som gick var det dags igen, fast jag gjorde mina intervaller på fredagen istället för lördagen.

Mitt syfte med intervallerna är att träna lågpulslöpning, att träna kroppen vid långsam löpning under lång tid, precis som på ultralopp fast snällare. Dusch, ombyte, mat och lite vila innan nästa intervall. Torra skor och mat och dryck som jag förberett.

Liksom i höstas när jag provade ultra-intervaller för första gången (läs om det här och här) valde jag nu sex stycken en-timmes intervaller. Följer man ursprungsupplägget startar man kl.00 på natten till lördag för att även träna på att springa med sömnbrist, men eftersom jag inte har några dygnslopp planerade så startade jag den första intervallen kl. 6.00. Min äldste son skulle skjutsas till Centralen tidigt på morgonen så första löpningen blev på grusåttan i Skatås. Mörkt, regn, motvind. Det blir en fin dag för ultralöpning tänkte jag, härligt att även träna på dåligt väder…

Men redan under den andra intervallen ljusnade himlen, jag sprang en av mina vanliga rundor på ett terrängspår. Benen kändes inte helt pigga, jag hade sprungit varje dag tidigare under veckan för att verkligen träna uthålligheten. Dusch, kaffe och en avokado och dags för nästa intervall, nu med sällskap av min man. 6 kuperade kilometrar på smala, slingrande stigar. Betydligt långsammare löpning än tidigare under dagen men mycket roligare än de tillrättalagda terrängspåren. Även den fjärde intervallen gick mest på stigar, med allt segare ben och trötta tankar.

Jag skulle alltså springa under sex timmar. Att vara i rörelse var det viktigaste, inte hur fort jag sprang eller hur långt jag kom. Men under dagen föddes en liten tanke att springa längre än jag gjorde under de förra ultraintervallerna i höstas, alltså längre än 45 km. 50 km tyckte jag var en jämn och fin siffra. Det betydde att de två sista intervallerna måste bli de längsta.

Intervall 5 sprangs från Lilla Delsjön och hem med en god vän. Anna gjorde sin första intervall genom att springa hem från jobbet och fortsatte sedan med flera intervaller av olika slag. När vi sprang ihop rättade hon sig efter min långsamma fart men faktiskt kom kroppen igång och med det glada sällskapet gick 11 km bra. Middag, nya kläder och kl. 21.00 sprang jag ut på vägen en sista gång, lugna 6 kilometer bort längs sjön och in i skogen, vände och lunkade hem igen. Totalt 50 km under en dag, veckodistansen på över 80 km. Nöjd, trött och skönt belåten när jag klarade av att fullfölja alla planerade intervaller.

Tema sjöar under mina intervaller

Vad lär jag mig? Vad har jag för nytta av detta under lopp i framtiden? Jag bär med mig vetskapen att kroppen är fantastisk som kan hålla på att mala framåt under lång tid. Att jag kan fortsätta även när benen är trötta och att jag är bra på att acceptera omständigheter som jag ändå inte kan påverka. Under de ensamma intervallerna kände jag faktiskt tristess, det är en ovanlig känsla för mig när jag springer, men jag blev uttråkad precis som man kan bli under långa lopp. När det känns som om målet är oändligt långt bort och att det kommer att ta alldeles för lång tid att nå det. Då är det lätt att ge upp, att bryta, att ge efter. Men att kunna hålla den tanken på avstånd och bara se en intervall i taget, en liten sträcka framåt, några steg åt gången om och om igen är något man måste träna på och ultraintervaller är ett utmärkt tillfälle att försätta sig i den situationen. Jag hoppas att jag kan locka dig att prova om du inte redan har gjort det!

 

 

Perfekt väder för Icebugs nya skor med Gore tex.

Som ambassadör för Icebug fick jag en sneak peek på den kommande vinterns nyheter och jag vill gärna visa dig vad du kan vänta dig på skohyllan i höst. Icebug har satsat på nya färgkombinationer och ny design, väldigt snygga! Först den ståldubbade New Run BUGrip. Tjockare sula och mer dämpning än årets Orbi3 BUGrip som jag har sprungit i hela vintern, men jag tror att detta blir en ny favorit. Den nya New Run med sin kraftigare dämpning passar till längre löpning på vägar, något jag kommer att testa på lördag på premiären av Frozen Lake Marathon!

Icebug New Run BUGrip

Ståldubb

Den andra skon heter Icebug New RunRB9 GTX, även den en väldämpad, mjuk och ombonad vintersko. Skon har Gore-tex tyg och Boa-snörning. Boasystemet fungerar förvånansvärt bra, foten sitter skönt och tryggt, det är lätt att dra åt och med ett enkelt drag utåt släpper man på snörningen. Mina första Gore-texskor och första med Boasystem men helt klart en given sko för kommande ultralopp i vinterväder. Riktigt roligt att Icebug utvecklas även åt ultrasko-hållet!

New Run

Sverige springer – inspelningsgänget

Har du sett vår inspelning av Sverige springer? Länk till avsnittet här! Vi talar om 7 myter om vinterlöpning och varför det är så härligt, hälsosamt och bra träning att fortsätta att springa ute även under vintern. Skor med bra grepp och varma/vindtäta kläder med tydliga reflexer är det absolut viktigaste.

På lördag blir det verkligen vinterlöpning när vi åker till Norge och Gol för att springa på Tisleiafjordens frusna yta. Tjoho så spännande!

Liknande inlägg by Gunilla Kidmark

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Fanny Ahlfors

  Hänger och klättrar på det mesta och ser världen som en stor lekplats full av utmaningar. Vill springa massor med berg och fjäll samt simma på coola ställen framöver och har mycket att dela med mig av.

  Visa artiklar
 • Gunilla Kidmark

  Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar, där upplevelsen är i fokus

  Visa artiklar
 • Patrik Söderqvist

  Ultralöpare, swimrunner och traillöpare som ofta hakar på saker utan större eftertanke med mottot ”allt är möjligt”. Älskar äventyr och att sikta högt. Drivs av att göra allt på mitt eget sätt.

  Visa artiklar
 • Bo Johansson

  Jag skriver om loppen, upplevelserna och känslorna därute, om förberedelser och en del praktiska tips. Framförallt vill jag inspirera till att våga testa att våga flytta ribban och sätta utmanande mål. Det skall inte vara lätt, men det skall vara möjligt.

  Visa artiklar
 • Peter Lindquist

  Berg- och skogstokig hobbymotionär, traillöpare och äventyrare, som springer för att njuta av naturen och ha roligt, men som också har stora horn i pannan när det vankas tävling.

  Visa artiklar
 • Anna Carlsson

  Ultralöpare som helst springer stig och obanat. Skriver om charmen med att springa långt och länge, om att försöka förflytta mina egna gränser samt livet på fjället tillsammans med min malamute Scout.

  Visa artiklar
 • Bröderna Backa

  Tvillingbröder som helst springer tillsammans och tränar för att prestera genom att uppleva. Vill inspirera fler till att våga utmana sig själva och ha löpningen som en naturlig del i vardagen.

  Visa artiklar
 • Cecilia Jagestedt

  Träning har för mig blivit en livsstil, löpningen har blivit meditation. Jag tränar för att må bra, vara stark och för att kunna springa hinderbana som är bland det roligaste jag vet.

  Visa artiklar
 • Linda Doktar

  Swimrunner och löpcoach som älskar äventyr som tar mig ut till nya platser och ger uthållighet. Vill genom bloggen väcka nyfikenhet kring Swimrun, Trailrunning och ultralöpning.

  Visa artiklar
 • Fysparet

  Vi heter Jörgen Stagreus och Marie Kinnander och kallas Fysparet. Vi älskar träning i alla dess former men brinner mest för trailrunning och att stå på händer lite varstans.

  Visa artiklar
 • Andreas Lundblad

  Om äventyr, nomadliv, löpning, skidåkning i Sverige, Europa och Världen. Andreas bloggar även flitigt om teorin att springa tillräckligt långsamt för att kunna vinna.

  Visa artiklar
 • Niclas Bergqvist

  Stockholmsbaserad prylnörd som gillar att testa gränserna med långa lopp och höga toppar. Tränar just nu för Lavaredo Ultra Trail. Skriver om träningen och valen på vägen mot målet.

  Visa artiklar
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

sön26maj08:00Blekinge River Trail9,5 km, 20 km, 50 km Region:Blekinge

lör01jun11:0016:00Skatås ryggar7 km, 14 km, 21 kmRegion:Göteborg

lör15junalldayalldayEcoTrail Stockholm8 km, 16 km, 32 km, 45 km, 80 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

tis18jun18:15Amazing Trail6 km, 10 km, 20 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Österrike - Fullbokad

Sälenfjällen

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

Trailrunning-podden #3 – Lena Trillelv

25 april, 2019
Ironman, swimrun och framför allt - trail. Lena Trillelv tävlade mycket förra året, och hon gjorde det bra. Bland annat vann hon Dubbeldöden på Kullamannen.…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

26 maj, 2019 Mörrum

Blekinge River Trail 50 km

1 juni, 2019 Göteborg

Skatås ryggar
21,1 km

15 juni, 2019 Stockholm

Ecotrail Stockholm 80 km

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X