Gör du Vasatrippeln? Första gången? Tips till dig!

Vasaloppet avklarat, helt eller halvt, och nu siktar du mot Cykelvasan och Ultravasan.  Här kommer tips på hur du kan förbereda dig. Skidåkningen är klar och du kan lämna vintersporten...

21 mars, 2018 |
Känslan av att vara en vinnare, när de egna personliga målen nås och innan du siktar mot nya. Njut en stund av tillfredsställelsen.

Vasaloppet avklarat, helt eller halvt, och nu siktar du mot Cykelvasan och Ultravasan.  Här kommer tips på hur du kan förbereda dig.

Skidåkningen är klar och du kan lämna vintersporten bakom dig. Om 5 månader är det dags för den härliga augustiveckan med både cykling och löpning och nu har du gott om tid för att förbereda dig på bästa sätt. Förra året cyklade jag mitt första cykellopp och längsta cykeldistans när jag körde Cykelvasan 90 som nybliven mountainbike-cyklist, året innan sprang jag Ultravasan 90 under perfekta väderförhållanden och njöt, nåja nästan hela vägen, av den klassiska banan.

Foto: AJPJ @happyride.se

Bli vän med cykeln!

Är du ovan vid mountainbike är mitt främsta råd att bli bästa vän med din cykel. När jag började cykla på stigar i skogen förra våren kändes cykeln som en oinriden häst. Den bestämde och jag följde skrämt med. Men jag cyklade många rundor i skogen tillsammans med duktigare cyklister, lärde mig av dem, lärde mig att våga köra genom och över hinder med fart och lärde mig cykla med cykelskor. Just då tänkte jag att det var överkurs att köra så mycket stigcykling eftersom Cykelvasan till största del går på grusväg, men så var det inte alls. Genom att cykla i skogen lär man sig kontrollera och anpassa fart och balans, styra och trampa hårt, kvickt växla och bromsa vid behov och svänga undan när hinder snabbt dyker upp. Det har du stor nytta av under loppet då du ska samsas med både jättesnabba och långsammare cyklister på gropiga, steniga, ibland smala och snabba grusvägar. Cykeln ska kännas som en förlängning av dig själv, att den bara utför det ditt huvud bestämmer.

Öva långa, sega, branta uppförsbackar så att du slipper kliva av och gå under loppet. Och cykla riktigt långa pass på flera timmar, dels för träningens skull men också för att testa cykelkläder och sadel. Cyklingen är den enklaste av de tre delarna i trippeln eftersom du slipper bära din egen vikt och kan återhämta dig i nedförsbackarna. Kanske också den farligaste då både erfarna och nyblivna cyklister samsas på vägen och inte håller samma hastighet, så håll till höger för att på ett säkert sätt släppa förbi snabbare cyklister och kör själv om på vänster sida. Den första halvan av loppet tyckte jag bestod av mycket sick-sackande för att både akta sig samtidigt som jag cyklade om, men det beror säkert på i vilken startgrupp du startar.

Den kommer att bli det lopp som tar kortast tid och kräver minst i energiintag under loppet så det kontrollerna erbjuder i vätska och energi räcker, om du inte använder någon särskild energidryck. Snabbt och väldigt roligt lopp!

Efter målgång i Mora. Otroligt lycklig och nöjd.

Fysisk såväl som mental förberedelse!

Ultravasan är det mest krävande av de tre loppen tycker jag, eftersom du inte får en meters glid eller rull gratis utan måste själv förflytta din kropp hela vägen. Men det är en fin väg att förflytta sig och det peppar otroligt mycket. Detta lopp kommer antagligen vara det som tar längst tid av de tre.

Visst, 90 och 45 km är jättelångt, men ändå är det ett relativt "enkelt" ultralopp. Du har hela tiden sällskap av löpande människor runt dig, det är vätskestationer var 5:e kilometer och de större kontrollerna serverar det mesta man kan önska av dryck och lite fast föda. Du måste inte ha vätskeryggsäck men jag tycker att det är skönt att veta att man alltid har tillgång till den egna drycken och det där extra goda att äta. Du behöver aldrig springa fel under loppet, du är i vacker natur, du hejas på av fantastisk publik och funktionärer så det enda du behöver tänka på är att röra dig framåt. Lätt som en plätt...

Jag är väldigt förtjust i back-to-backpass i träningen inför långa lopp, dvs lugna långpass flera dagar i rad. Det blir långa distanser sammanlagt, men eftersom det är uppdelat på flera dagar blir inte kroppen så sliten och du får lite återhämtning mellan varje löpning. Samtidigt ligger löppassen nära varandra i tid vilket gör att benen kommer att kännas trötta i början av sista löpningen, alltså jättebra mental förberedelse.

De flesta motionärer som springer Ultravasan blandar gång och löpning redan från början. Du sparar energi och får inte utmattade ben för tidigt om du går i uppförsbackarna. Öva dig på det, för just att börja springa efter en gångpaus kan vara svårt annars. Träna på att äta och dricka medan du springer, provspring senare i sommar i kläderna du ska ha för att inte överraskas av skav och hårda sömmar. Var noga med vilka strumpor du väljer, för mig funkar Injinjis tåstrumpor i lite ull jättebra för att undvika blåsor på tårna.

Du kan lämna en dropbag i starten som du får i Evertsberg. Packa den med fräscha kläder och kanske nya skor. Sista halvan, dvs hela 45:an, är oteknisk och går utmärkt att springa i vanliga löparskor, medan den första halvan har en hel del stiglöpning.

Detta var de enkla tipsen, de fysiska förberedelserna och det du gör i lugn och ro. Du måste också förbereda dig mentalt och ha strategier att ta till när kroppen vill ge upp. Under loppet kommer du att uppleva motstånd och problem som du kanske inte är beredd på. Försök under dina långpass identifiera vad det är som blir jobbigt när du springer länge. Att du blir trött, javisst, det blir man ju av långvarig fysisk aktivitet, det får du acceptera och försöka hantera med energiintaget. Men vad gör tröttheten med dig mentalt? Får du tunga tankar och tycker att du är dålig? Känner du dig ensam och eländig? Blir du uttråkad av den monotona löpningen? Eller kan du vända tankarna till att du faktiskt gör något helt enormt, att du är bäst, att du är en kämpe som fortsätter trots smärta. Kan du visualisera målet och den underbara känslan av seger när du klarat av alla hinder? Det är nog den svåraste utmaningen när man springer ultralopp de första gångerna, att inte bli rädd för sina egna negativa tankar utan acceptera dem och låta dem passera och medvetet tänka positiva, energigivande tankar istället.

Nästa år! 2019 har jag som mål att göra trippeln på riktigt och inte uppdelat på flera år som jag har gjort nu. Så fort det gick i söndags anmälde jag mig till Vasaloppet, öppet spår. Lite tråkigt att det är så lång tid kvar, men det är å andra sidan tur för längdåkningen behöver jag träna mycket på!

Vårsol idag! Snart smälter sjöisen och dags för barmarkslöpning, tjohoo!

Snart så, snart används den igen.

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X