Ultra Interval Challenge och smygtitt på Icebugs vinterskor 19/20

Fem fingrar, fem mil.

Ultra Interval Challenge, du känner säkert igen begreppet och kanske har du provat själv? Åtta stycken mil-intervaller under ett dygn med ny start var tredje timme. Eller så gör du om utmaningen så att den passar just dig, kanske med olika typer av träning, färre intervaller eller kortare distanser. I helgen som gick var det dags igen, fast jag gjorde mina intervaller på fredagen istället för lördagen.

Mitt syfte med intervallerna är att träna lågpulslöpning, att träna kroppen vid långsam löpning under lång tid, precis som på ultralopp fast snällare. Dusch, ombyte, mat och lite vila innan nästa intervall. Torra skor och mat och dryck som jag förberett.

Liksom i höstas när jag provade ultra-intervaller för första gången (läs om det här och här) valde jag nu sex stycken en-timmes intervaller. Följer man ursprungsupplägget startar man kl.00 på natten till lördag för att även träna på att springa med sömnbrist, men eftersom jag inte har några dygnslopp planerade så startade jag den första intervallen kl. 6.00. Min äldste son skulle skjutsas till Centralen tidigt på morgonen så första löpningen blev på grusåttan i Skatås. Mörkt, regn, motvind. Det blir en fin dag för ultralöpning tänkte jag, härligt att även träna på dåligt väder…

Men redan under den andra intervallen ljusnade himlen, jag sprang en av mina vanliga rundor på ett terrängspår. Benen kändes inte helt pigga, jag hade sprungit varje dag tidigare under veckan för att verkligen träna uthålligheten. Dusch, kaffe och en avokado och dags för nästa intervall, nu med sällskap av min man. 6 kuperade kilometrar på smala, slingrande stigar. Betydligt långsammare löpning än tidigare under dagen men mycket roligare än de tillrättalagda terrängspåren. Även den fjärde intervallen gick mest på stigar, med allt segare ben och trötta tankar.

Jag skulle alltså springa under sex timmar. Att vara i rörelse var det viktigaste, inte hur fort jag sprang eller hur långt jag kom. Men under dagen föddes en liten tanke att springa längre än jag gjorde under de förra ultraintervallerna i höstas, alltså längre än 45 km. 50 km tyckte jag var en jämn och fin siffra. Det betydde att de två sista intervallerna måste bli de längsta.

Intervall 5 sprangs från Lilla Delsjön och hem med en god vän. Anna gjorde sin första intervall genom att springa hem från jobbet och fortsatte sedan med flera intervaller av olika slag. När vi sprang ihop rättade hon sig efter min långsamma fart men faktiskt kom kroppen igång och med det glada sällskapet gick 11 km bra. Middag, nya kläder och kl. 21.00 sprang jag ut på vägen en sista gång, lugna 6 kilometer bort längs sjön och in i skogen, vände och lunkade hem igen. Totalt 50 km under en dag, veckodistansen på över 80 km. Nöjd, trött och skönt belåten när jag klarade av att fullfölja alla planerade intervaller.

Tema sjöar under mina intervaller

Vad lär jag mig? Vad har jag för nytta av detta under lopp i framtiden? Jag bär med mig vetskapen att kroppen är fantastisk som kan hålla på att mala framåt under lång tid. Att jag kan fortsätta även när benen är trötta och att jag är bra på att acceptera omständigheter som jag ändå inte kan påverka. Under de ensamma intervallerna kände jag faktiskt tristess, det är en ovanlig känsla för mig när jag springer, men jag blev uttråkad precis som man kan bli under långa lopp. När det känns som om målet är oändligt långt bort och att det kommer att ta alldeles för lång tid att nå det. Då är det lätt att ge upp, att bryta, att ge efter. Men att kunna hålla den tanken på avstånd och bara se en intervall i taget, en liten sträcka framåt, några steg åt gången om och om igen är något man måste träna på och ultraintervaller är ett utmärkt tillfälle att försätta sig i den situationen. Jag hoppas att jag kan locka dig att prova om du inte redan har gjort det!

 

 

Perfekt väder för Icebugs nya skor med Gore tex.

Som ambassadör för Icebug fick jag en sneak peek på den kommande vinterns nyheter och jag vill gärna visa dig vad du kan vänta dig på skohyllan i höst. Icebug har satsat på nya färgkombinationer och ny design, väldigt snygga! Först den ståldubbade New Run BUGrip. Tjockare sula och mer dämpning än årets Orbi3 BUGrip som jag har sprungit i hela vintern, men jag tror att detta blir en ny favorit. Den nya New Run med sin kraftigare dämpning passar till längre löpning på vägar, något jag kommer att testa på lördag på premiären av Frozen Lake Marathon!

Icebug New Run BUGrip

Ståldubb

Den andra skon heter Icebug New RunRB9 GTX, även den en väldämpad, mjuk och ombonad vintersko. Skon har Gore-tex tyg och Boa-snörning. Boasystemet fungerar förvånansvärt bra, foten sitter skönt och tryggt, det är lätt att dra åt och med ett enkelt drag utåt släpper man på snörningen. Mina första Gore-texskor och första med Boasystem men helt klart en given sko för kommande ultralopp i vinterväder. Riktigt roligt att Icebug utvecklas även åt ultrasko-hållet!

New Run

Sverige springer – inspelningsgänget

Har du sett vår inspelning av Sverige springer? Länk till avsnittet här! Vi talar om 7 myter om vinterlöpning och varför det är så härligt, hälsosamt och bra träning att fortsätta att springa ute även under vintern. Skor med bra grepp och varma/vindtäta kläder med tydliga reflexer är det absolut viktigaste.

På lördag blir det verkligen vinterlöpning när vi åker till Norge och Gol för att springa på Tisleiafjordens frusna yta. Tjoho så spännande!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

04sep(sep 4)21:3006(sep 6)12:00FeaturedLudvika Trailweekend9 km, 10 km, 16 kmLandskap:Dalarna

lör05sep18:0020:00FeaturedMaxFastigheter Trail Run1km, 5km, 10kmLandskap:Västmanland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör28aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Senaste blogginläggen

 • Salig på Kyrkstigen Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • 2019 vs 2020 ur ett träningsperspektiv Linda Doktar
  Läs mer
 • Första veckorna utan (tränings)-rutiner! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Trailrunning Sweden startar löpargrupper! Välkommen till Göteborg/Härryda! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil Fysparet
  Läs mer
 • The Hill marathons 100 miles Anna Carlsson
  Läs mer
 • Åh, en ny löpargrupp vad skoj! Fast jag törs inte, har så dålig kondis! Peter Lindquist
  Läs mer
 • Tävlingspremiär! Madelene Jansson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X