Provlöpning av Trailvarvets nya bana

Trailvarvet! Foto: Göteborgsvarvet

Med 6 veckor kvar till den stora löparfesten i Göteborg – Göteborgsvarvsveckan – anordnade Trailvarvet tillsammans med arrangörspartnern Team Nordic Trail provlöpning av Trailvarvs-banan i lördags. Det första av flera tillfällen att testa den nya banan och få teknikträning specifikt för stiglöpning och backar.

I år går Trailvarvet för fjärde året, loppet som ska locka till sig både nya och inbitna traillöpare till den fina terrängen i Änggårdsbergen bakom Botaniska Trädgården i centrala Göteborg. Jag sprang loppet för två år sedan, läs om min egen provlöpning här och om loppet här. Då tyckte jag att namnet var missvisande för det var inget traillopp, däremot ett jättefint terränglopp eftersom det mestadels gick på de grusade promenadvägarna. I år lovade Team Nordic Trail att det skulle vara en tuffare och mer trailig bana så jag ville verkligen följa med på provlöpningen och testa!

Banläggare Joel Språng från Team Nordic Trail informerar om banan.

Vi var ca 90 löpare som samlades på gräsmattan nedanför Björngårdsvillan i Slottsskogen där också starten går på det riktiga loppet den 14 maj. Lite ruggigt blåsigt men vi blev snart varma när vi sprang på asfaltsvägarna bort mot entrén till Änggårdsbergen. Den stora gruppen delades in i tre fartgrupper och vi fortsatte upp under bokträden. Grusvägen smalnade av till stig och den riktiga traillöpningen började, härligt att känna leran under sulorna! Slingrande, kuperade stigar som korsade de vanliga promenadvägarna, vid några tillfällen följde vi vägarna korta partier för att sedan sticka upp i skogen på en liten stig. Ansträngande uppförslöpning blandades med skuttande utförslöpning och ibland fick vi tips av Team Nordic Trail-ledaren hur vi skulle ta oss upp eller ner på bästa sätt. Högst upp på varje längre eller brantare backe stannade gruppen och hämtade andan, väntade in alla deltagare och fotade utsikten. Tyvärr såg vi inte havet denna mulna marsdag men på tävlingsdagen i maj kommer vi säkert att se ut över Älvsborgsbron och Göta älvs utlopp.

Högt upp vid fårhagarna. Högsta toppen möjligen?

Banan är 11,5 km lång och kommer att ha två vätskestationer, efter 4,5 km och 9,3 km. Trailvarvet erbjuder även en promenadklass som är 8 km lång. Start och mål i Slottskogen som tidigare.

Den nya bansträckningen av Trailvarvet. Bild: Göteborgsvarvet

Är det ett riktigt traillopp nu? Ja, jag tycker att det är en mycket roligare och trailigare bana än tidigare. När det ska anordnas traillopp i stadsmiljö är det så klart svårt att undvika lite asfalt och grusväg till och från själva skogslöpningen. Men när vi väl är uppe i Änggårdsbergen och stigarna börjar är det riktigt fin, stenig, lerig och skogsmjuk löpning. Visst, korta delar springs på grusvägarna men inte så att det stör. Vi springer längs bäckar, förbi de fina fågeldammarna, mossarna och upp på kala bergsklippor med ljungtuvor i skrevorna. Böljande tallskogskullar och sköna nedförslöp under bokträden som kommer att vara ljuvligt försommar-gröna i maj. Det har blivit ett traillopp med urbana inslag i start och avslut men med väldigt vacker miljö däremellan.

Nedförslöpan efter fårhagarna. Foto: Göteborgsvarvet

Detta är ett lopp som passar många olika löpare. Man kan social-springa det med kompisar och familj, ta det lugnare i backarna om det känns jobbigt och stanna för att njuta av utsikten på de högsta topparna. Vill man springa fort kan man göra loppet hur jobbigt som helst, du kommer garanterat få mjölksyra och stumma ben i stigningarna. Arrangören har infört startgrupper där man själv väljer start beroende på hur fort man vill springa, förhoppningsvis undviker man då köbildningen där stiglöpningen börjar.

Vatten och kexchoklad efter ”målgång”.

Är du sugen på att testa banan, kanske upptäcka nya stigar och träffa andra glada löpare tycker jag att du ska komma till nästa provlöpning 27 april eller till teknikträffarna 15 och 29 april. Den stora gruppen delas in i tre fartgrupper, i lördags valde jag den lugnaste gruppen och vi sprang banan på 95 minuter, inräknat flera stopp och andningspauser. Är du osäker på vilken fartgrupp som passar dig kan du börja springa i en snabbare grupp och testa, har den för högt tempo kan du droppa bak och vänta in en långsammare. Eftersom provlöpningarna välkomnar alla löpare anpassas farten efter deltagarna så var inte rädd för att prova! ”Fart efter kamrat” är Team Nordic Trails motto och genomsyrar alla deras löppass, så även här.

Hela gänget samlat för provlöpning!

April, vårvärme och solsken i Göteborg! Jag önskar dig en härlig ny månad med massor av löpning!

Vårstigen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Fem viktiga träningstips; #3 Bröderna Backa
  Läs mer
 • Tempoökning i värme Linda Doktar
  Läs mer
 • Race Report - Ragnar Relay Run Lake Mälaren 2019 Cecilia Jagestedt
  Läs mer
 • Vlog v25 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Backträning i midsommar Mikael Antonsson
  Läs mer
 • Race Report - EcoTrail Stockholm 32 km Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Runt, runt, runt..... Karin Ådale
  Läs mer
 • Sjöloppet! Vinnare och banrekord! Fanny Ahlfors
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

sön07jul10:00Mora Trail8 km, 15 km, 30 kmRegion:Dalarna

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Österrike - Fullbokad

Sälenfjällen

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

X
X