Race report Icebug Xperience Backyard Trail Spring Edition

Löparglädje!

Helt ärligt, jag var nervös innan start. Orolig för höjdkurvorna och den tuffa banan. Men jag såg fram emot att få springa i nya skogar och på nya stigar och jag var övertygad om att det skulle bli ett vackert lopp.

Icebug Xperience Backyard Trail springs i skogarna i Jonsered, precis bakom Icebugs huvudkontor i gamla Jonsereds Fabriker, 16 eller 6 km. Visst var tillgången till fina lunch-löpningar en av anledningarna till att Icebug flyttade sin verksamhet just hit, men också att det är enkelt att ta sig hit miljövänligt både med tåg och buss från Göteborg. Höst-eventen brukar springas i ett naturreservat med fantastiska bokskogar och små sjöar men eftersom länsstyrelsen inte vill tillåta lopparrangemang mer än en gång per år i reservatet valde Icebug att lägga sitt vår-lopp på berget på andra sidan motorvägen. Från starten vid kontoret är det ca 185 höjdmeter under de första 3 kilometrarna upp på berget och det var de stigningarna som skrämde mig. (Vill du läsa om loppet i höstas finns min race report här.)

Innan start träffade jag David och Elisabeth från Trailrunning Sweden och fick berätta i deras live-sändning om mina förväntningar inför loppet. 16 kilometer av mycket uppför, mycket utför och långa spångar, sa jag. Höjdkurvorna hade jag studerat noga.

Trailrunning Sweden livesänder sin intervju med Aktiv Öresjös löpare.

Jag träffade fler glada löpare i startområdet, sedan uppvärmning och dags för start, tjohooo! Min strategi var att ta det riktigt lugnt i de inledande backarna och det var visst fler än jag som tänkte så för vi var många som gick på led uppför stigningarna.

Ett färgglatt led som slingrar sig upp i skogen.

Efter de första tre kilometrarna böljade stigen genom vacker barrskog på Bohusleden, jag uppskattar verkligen den typen av löpning på mjuka mossiga stigar och efter 4 km kom den första vätskestationen. Som ett naturligt led i Icebugs klimatarbete hade vi löpare fått en ihopvikbar kåsa tillsammans med nummerlappen istället för att använda engångsprodukter, ett initiativ som jag uppskattar. Sedan fortsatte löpningen över våtmarker som inte var så särskilt våta och spångar över lätt leriga partier, det märks att det var längesedan det regnade ordentligt. Banan anslöt till Vildmarksleden som går mellan Skatås och Hindås och här kände jag igen mig, här har jag sprungit BUM, Borås Ultra Marathon. Det var roligt att förstå hur stigarna hänger samman och att jag kan ta mig ända till Jonsered springandes på stigar hemifrån Mölnlycke. Ett framtida långpass planerades en stund i huvudet.

Kartbild från Icebug Xperience

Jag sprang mestadels ensam men kom ifatt flera löpare, hejade och pratade kort, kände efter om vi hade samma fart men tyckte att jag hade lite högre hastighet och kunde fortsätta själv. Att jag sprungit långsamt i början betalade sig nu, benen var pigga och jag njöt verkligen av löpningen! Jag kom till både en och två vätskestationer, vecklade ut kåsan för att ha den redo, några snabba klunkar och så vidare på stigen. Ljudet från motorvägen hördes allt närmare och banmarkeringarna ledde mig genom skogen över motorvägstunneln och vidare ner mot målet. Slingrande smala små stigar nedför berget och sedan den lilla asfaltsträckan in i mål!

Elisabeth från Trailrunning Sweden och 2XU Idre Fjällmarathon.

Vilket härligt lopp och så bra att jag tog det lugnt i början. Jag blev aldrig jättetrött utan kunde njuta och ha roligt hela vägen. Tyvärr hade jag inte sällskap med någon annan löpare, det brukar förhöja upplevelsen att ha någon att prata med och dela erfarenheter med, men å andra sidan fick jag tid med mig själv och mina tankar. Kanske är det lättare att hålla sig till sin egen race plan när man inte distraheras av alltför trevligt sällskap.

Tack Icebug för ett väldigt fint lopp med mycket backar upp och ner och långa spångar! Mina skor Acceleritas 7 var utmärkta för det här underlaget och distansen, lätta och tighta på foten och med ett tryggt grepp i både mossa och lera.

Jo, lite lerigt var det nog.

Nästa lopp kommer redan på tisdag då Göteborgsvarvsveckan har dragit igång! Jag kommer att springa Trailvarvet, den nya bansträckningen med mer stig och branta berg som Team Nordic Trail arrangerar i samarbete med Göteborgsvarvet. Det kommer att bli så roligt, jag har provsprungit banan en gång (läs om det här) och jag vet att det kommer att vara ännu vackrare nu när löven slagit ut och blommor står i sin vårprakt.

Våren alltså, visst är det den finaste löparårstiden?!

Jag tror att jag säger samma sak många gånger om året, alltså är traillöpningen fantastisk under alla årstider!

Medaljen!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön20oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail0,4 km, 3 km, 8 km, 16 kmLandskap:GöteborgAnmälan

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmLandskap:Stockholm

lör02novalldayalldayFeaturedKullamannen Trail12 km, 22 km, 44 kmLandskap:Skåne

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27junalldayalldayFeaturedBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmLandskap:Halland

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

Senaste blogginläggen

 • Löpargrupper i Göteborg del 3 - Forest Femmes Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Drygt 2 veckor efter op. Fysparet
  Läs mer
 • Broken. Madelene Jansson
  Läs mer
 • Vardag Anna Carlsson
  Läs mer
 • En fullträff i Åre Bröderna Backa
  Läs mer
 • Marviksdrömmen Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Marviksdrömmen Bo Johansson
  Läs mer
 • Höstlöpning utan hosta Linda Doktar
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X