Provlöpning av Trailvarvets nya bana

Trailvarvet! Foto: Göteborgsvarvet

Med 6 veckor kvar till den stora löparfesten i Göteborg – Göteborgsvarvsveckan – anordnade Trailvarvet tillsammans med arrangörspartnern Team Nordic Trail provlöpning av Trailvarvs-banan i lördags. Det första av flera tillfällen att testa den nya banan och få teknikträning specifikt för stiglöpning och backar.

I år går Trailvarvet för fjärde året, loppet som ska locka till sig både nya och inbitna traillöpare till den fina terrängen i Änggårdsbergen bakom Botaniska Trädgården i centrala Göteborg. Jag sprang loppet för två år sedan, läs om min egen provlöpning här och om loppet här. Då tyckte jag att namnet var missvisande för det var inget traillopp, däremot ett jättefint terränglopp eftersom det mestadels gick på de grusade promenadvägarna. I år lovade Team Nordic Trail att det skulle vara en tuffare och mer trailig bana så jag ville verkligen följa med på provlöpningen och testa!

Banläggare Joel Språng från Team Nordic Trail informerar om banan.

Vi var ca 90 löpare som samlades på gräsmattan nedanför Björngårdsvillan i Slottsskogen där också starten går på det riktiga loppet den 14 maj. Lite ruggigt blåsigt men vi blev snart varma när vi sprang på asfaltsvägarna bort mot entrén till Änggårdsbergen. Den stora gruppen delades in i tre fartgrupper och vi fortsatte upp under bokträden. Grusvägen smalnade av till stig och den riktiga traillöpningen började, härligt att känna leran under sulorna! Slingrande, kuperade stigar som korsade de vanliga promenadvägarna, vid några tillfällen följde vi vägarna korta partier för att sedan sticka upp i skogen på en liten stig. Ansträngande uppförslöpning blandades med skuttande utförslöpning och ibland fick vi tips av Team Nordic Trail-ledaren hur vi skulle ta oss upp eller ner på bästa sätt. Högst upp på varje längre eller brantare backe stannade gruppen och hämtade andan, väntade in alla deltagare och fotade utsikten. Tyvärr såg vi inte havet denna mulna marsdag men på tävlingsdagen i maj kommer vi säkert att se ut över Älvsborgsbron och Göta älvs utlopp.

Högt upp vid fårhagarna. Högsta toppen möjligen?

Banan är 11,5 km lång och kommer att ha två vätskestationer, efter 4,5 km och 9,3 km. Trailvarvet erbjuder även en promenadklass som är 8 km lång. Start och mål i Slottskogen som tidigare.

Den nya bansträckningen av Trailvarvet. Bild: Göteborgsvarvet

Är det ett riktigt traillopp nu? Ja, jag tycker att det är en mycket roligare och trailigare bana än tidigare. När det ska anordnas traillopp i stadsmiljö är det så klart svårt att undvika lite asfalt och grusväg till och från själva skogslöpningen. Men när vi väl är uppe i Änggårdsbergen och stigarna börjar är det riktigt fin, stenig, lerig och skogsmjuk löpning. Visst, korta delar springs på grusvägarna men inte så att det stör. Vi springer längs bäckar, förbi de fina fågeldammarna, mossarna och upp på kala bergsklippor med ljungtuvor i skrevorna. Böljande tallskogskullar och sköna nedförslöp under bokträden som kommer att vara ljuvligt försommar-gröna i maj. Det har blivit ett traillopp med urbana inslag i start och avslut men med väldigt vacker miljö däremellan.

Nedförslöpan efter fårhagarna. Foto: Göteborgsvarvet

Detta är ett lopp som passar många olika löpare. Man kan social-springa det med kompisar och familj, ta det lugnare i backarna om det känns jobbigt och stanna för att njuta av utsikten på de högsta topparna. Vill man springa fort kan man göra loppet hur jobbigt som helst, du kommer garanterat få mjölksyra och stumma ben i stigningarna. Arrangören har infört startgrupper där man själv väljer start beroende på hur fort man vill springa, förhoppningsvis undviker man då köbildningen där stiglöpningen börjar.

Vatten och kexchoklad efter ”målgång”.

Är du sugen på att testa banan, kanske upptäcka nya stigar och träffa andra glada löpare tycker jag att du ska komma till nästa provlöpning 27 april eller till teknikträffarna 15 och 29 april. Den stora gruppen delas in i tre fartgrupper, i lördags valde jag den lugnaste gruppen och vi sprang banan på 95 minuter, inräknat flera stopp och andningspauser. Är du osäker på vilken fartgrupp som passar dig kan du börja springa i en snabbare grupp och testa, har den för högt tempo kan du droppa bak och vänta in en långsammare. Eftersom provlöpningarna välkomnar alla löpare anpassas farten efter deltagarna så var inte rädd för att prova! ”Fart efter kamrat” är Team Nordic Trails motto och genomsyrar alla deras löppass, så även här.

Hela gänget samlat för provlöpning!

April, vårvärme och solsken i Göteborg! Jag önskar dig en härlig ny månad med massor av löpning!

Vårstigen

Liknande inlägg by Gunilla Kidmark

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X