Sex tips till skönare vinterlöpning

Vinterlöpning

Vinterlöpning! Vilket i Sverige kan betyda allt mellan gråa plusgrader i söder till iskyla och meterdjup snö i norr. Stora variationer alltså! Här delar jag med mig av mina tips för att göra löpningen skön, säker och rolig under de mest utmanande månaderna för oss åretrunt-utelöpare. Häng med!

VoV – Värme och vind

Under vintern är klädseln viktigare än någonsin för att få en behaglig löptur. Tänk värme närmast kroppen och vindtätt ytterst, ofta är den kalla vinden värre än många minusgrader. Springer du kort och snabbt behöver du mindre kläder än när du håller på lugnt och länge. Jag har alltid merinoull-underkläder, de värmer även när de är blöta, och sedan så få kläder som möjligt för när jag väl är uppvärmd svettas jag massor. Individuellt såklart, jag har vänner som har flera varma lager när jag springer i tunn jacka så var inte rädd för att testa dig fram till vad som passar dig. Ha som riktlinje ändå att det är ok att frysa en aning i början av löpningen för du kommer att bli varmare efter en liten stund.

Varmt runt huvudet med mössa eller buff, varmt runt händer och handleder och runt fötter och fotleder så behövs kanske inte jättetjocka tröjor och tights om det inte är väldigt kallt. Tights med flossad insida och vindpaneler på låren är däremot sköna vid extra kylig löpning och en varm men ventilerande jacka kan också behövas. Jag använder ofta längdskidhandskar även vid löpning för de är varma samtidigt som de ventilerar ut fukt.

Tänk även på att skydda ögonen vid starkt solljus som reflekteras i snö eller vid stark vind. Det kan tyckas onödigt med sportglasögon under vintern men jag lovar, i snöstorm är de guld värda!

Reflexlöpning på Getryggen i Skatåsterrängen.

SoS – Se och synas

Vinterlöpning betyder ofta mörkerlöpning, se till att du syns! Många löparkläder är försedda med reflexer, testa hur väl du syns i mörker genom att be någon lysa på dig med en lampa. Bär eventuellt extra reflexer kring smalben och armar, kroppsdelar som rör sig hela tiden, då är du lättare att upptäcka på långt håll. Mössa och vantar i reflekterande material eller reflexväst, det finns smidigare varianter än den stora gula om du tycker den är oformlig.

Reflexdetaljer på vinterns löpartights och jacka.

För att fortsätta att springa på de fina stigarna i skogen behöver du en pannlampa. Det finns mängder av märken, prisklasser och olika funktioner men mitt tips är att inte välja den allra enklaste. Med en något mer avancerad lampa som lyser både på fötter och underlag samtidigt som den lyser framåt och upp på eventuella reflexmarkeringar blir löpningen enklare och tryggare. I samband med årets Lumonite Reflect Run som jag är ledare för här i Göteborg fick jag en fin Lumonitelampa, Compass R, som jag är jättenöjd med. En fördel är att batteriet sitter fram i själva lampan och jag slipper ett skumpande batteri i nacken. Men du kan också välja en lampa med sladd till batteriet och bära det i vätskeryggsäcken, perfekt för riktigt långa löpningar som kräver lång batteritid. Tidigare har jag använt Silvas lampa Exceed 3X och den fungerade lika bra till traillöping som till skidåkning utanför de upplysta elljusspåren. Det är en grym frihetskänsla att inte låta mörkret begränsa äventyr och upplevelser i naturen!

Lumonite Compass R, årets lampa till Reflect Run.

GoG – Grepp och glädje

Vintermånader ger förhoppningsvis löpning i snö och på isiga underlag. Eller så är det barmark och våta, hala löv och rötter vi trampar på. Oavsett underlag måste vi ha ett tryggt grepp och då krävs kraftigt mönstrade sulor eller ståldubbade skor. I snö fungerar dina vanliga mönstrade trailskor utmärkt, kanske vill du har lite mer ombonade skor med mer värmande tyg och även Gore-tex. Med en gaiter runt vristen slipper du kall snö i skon. Du kan skaffa lösa ståldubbar (typ BestGrip) som du skruvar in i dina vanliga löparskor under vintern eller så har du skor med ståldubb som t ex Icebug har flera varianter av. I ett tidigare inlägg har jag skrivit om Icebugs dubbade skor här.  Och i detta inlägg skriver jag om de nya skorna Icebug New Run som du kan välja både med och utan dubbar och Gore-tex.

Dubbade Icebug NewRun

För många löpare är vintermånaderna den tiden på året då vi springer lite kortare, lugnare och återhämtar oss från en aktiv löpsäsong med lopp och utmaningar. Vi lägger in kompletterande träning som skidåkning, slalom och styrketräning. Jag känner att mina krav på löpningen sjunker, långsam snöpulslöpning är underbar, att springa på isen på sjön är spännande, ja löpningen präglas extra mycket av glädje och nyfikenhet istället för att jag planerar träning inför lopp. Vintern ger mig tillfälle att bara njuta och samla lust inför det kommande årets äventyr. Med passande utrustning är vinterlöpning lika energigivande som under resten av året och troligen är det ännu viktigare att vi verkligen kommer ut på löpturen för att få dagsljus och frisk luft. Det håller oss friska lättare.

Förresten, kolla in filmen från Sverige Springer som jag spelade in tillsammans med Andreas Odén i vintras där vi krossar sju myter om vinterlöpning! Spring snyggt och säkert!

Andreas Odén och jag spelar in ett avsnitt till Sverige Springer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör19sepalldayalldayFeaturedBillingen X-Trail Challenge5 km, 12 kmLandskap:Västergötland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör28aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Senaste blogginläggen

 • Löpning på semestern Linda Doktar
  Läs mer
 • En omväxlande 40-åring Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Löptest på Aktivitus Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil Fysparet
  Läs mer
 • The Hill marathons 100 miles Anna Carlsson
  Läs mer
 • Åh, en ny löpargrupp vad skoj! Fast jag törs inte, har så dålig kondis! Peter Lindquist
  Läs mer
 • Tävlingspremiär! Madelene Jansson
  Läs mer
 • Jönköping swimrun 2020 - Virtuellt lopp! Fanny Ahlfors
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X