Reflektioner inför Big’s backyard

Med inte ens två veckor kvar till Big’s så gör jag det jag kan för att rädda upp mina chanser att springa något sånär länge. Det har varit en lång säsong som började med DNF på Transgrancanaria och kommer att sluta med 24-timmars på PRT i december och hittills under året har jag sprungit ganska precis 75 mil i loppsammanhang. Försommaren och fram till i slutet av juli är den tid löpningen känts som bäst och efter det så har det tyvärr varit en nedåtgående spiral vilket jag inte kan låta bli att se lite som ett misslyckande då TDS var då jag skulle varit på topp. Det har varit intensivt på alla sätt och vis i övrigt också, roligt intensivt men likväl intensivt, och det har varit skönt att senaste veckan bara vara hemma i min egen lägenhet, landa och hitta tillbaka till rutiner. Jag har också hunnit fundera en del över vad jag gjort för fel. Visst är det tråkigt att inte känna sig i form under ett lopp men framför allt så är det tråkigt när varje-dag-löpningen känns nästintill omöjlig att klara av och varken kropp eller huvud vill. Att springa är ju mitt sätt att andas och någonting som gör mig genuint lycklig och jag saknar verkligen att det är så. Det är ups and downs, alla dagar är inte roliga, men i slutändan så måste det ändå ge mer än det tar annars ser jag ingen anledning att hålla på. Att springa är trots allt inte ett av livets måsten utanb ett priveligium.

Sett i backspegeln är det givetvis ingen rocket science vad som gått fel och det är givetvis missbalans i träning vs återhämtning. Med tanke på att jag varit där innan ett par gånger vilket resulterat i långvariga ätstötningar  och att jag knpatt kunnat springa alls så blir jag en ganska så stor smula irriterad på mig själv för att jag inte lärt mig men sen inser jag att jag trots allt bara är 34. Herregud, vem är fullkomlig som 34-åring? Och grejen är att det är så många, oavsett ålder och ambitionsnivå som hamnar på fel sida den där balansbrädan då den inte bara beror på antalet träningstimmar utan även alla komponenter i övriga livet. Det är lätt att misstolka trötthet för lathet och tänka att kroppen ska tuktas eller att det vänder snart men går det riktigt tungt en lång period så ska man nog ifrågasätta vad man håller på med och vad som går att göra annorlunda.

I mitt eget fall så tänker jag att jag betett mig lite som en valp som ska runt och sniffa på allt och testa och sen rasar ihop för att sova på plats. Som newbie i ultralöpningens värld så är det lätt att bli överentusiastisk – det finns ju så mycket roliga lopp att springa och fina platser att springa på! Lätt att jämföra sig med den klick löpare som drar av ett 100-miles lopp eller längre varje månad och är till synes outtröttliga. För min del så är nog 3, max 4 lopp på ett år det jag kan mäkta med på ett bra sätt. Jag vill fokusera på långa lopp och jag gillar långa träningsperioder och att känna mig förberedd. Det sägs ju att tävling är bästa träningen men då de flesta lopp innebär ett smärre projekt på grund av min boplats och kostar ganska mycket både i form av tid och pengar så kan jag nog inte tänka så. Sen behöver jag nog se över min så kallade ”träning”. Så som mitt liv ser ut idag så kan jag inte springa mer än jag gör just nu, tiden finns inte och det är nog tur det för min kropp skulle sannolikt gå sönder i så fall. Alltså behöver jag springa smartare. Så vad kan – och vill – jag förändra? Det tål att tänkas på. Vill jag fokusera på att bli en bättre löpare? Svaret är JA. Jag har haft svårt att motivera det för mig själv, tyckt att det jag håller på med mest bara är egofixerat och fåfängt då jag trots allt inte är elitidrottare. Men. JAG vill det och tiden för det är nu så även om det inte räddar världen så får det väl vara så.

Men tillbaka till Big’s. Jag har sedan några dagar tillbaka bitit i citronen och mer än halverat min träning. Springer fortfarande två pass om dagen men ”bara” 7-10 km, låtit det gå långsamt och planerat in vilodagar för denna vecka och nästa. Fokus ligger istället på styrka, rörlighet, värmeträning i bastu men allra mest på vila och extra sömn. Jag hoppas att detta så småningom kommer leda till den otåliga och uttråkade känslan som jag eftersträvar inför ett lopp men just nu njuter jag faktiskt bara av att inte springa så mycket. Kanske är det också så att hjärnan omedvetet säger åt kroppen att spara sig för det som komma skall. Bortsett från löpningen (och vem bryr sig egentligen om såna petitesser?!) så känner jag mig ganska förberedd. Jag filar fötterna lite varje dag och de ser nästan ok ut nu, har beställt tåstrumpor som jag förhoppningsvis hinner springa in och köpt samarin. Vad mer kan man begära egentligen? Det ska bli intressant att återigen testa Backyard-konceptet, det blir ju trots allt bara andra gången för min del, och se om jag lärt mig något från Älvdalen. Förhoppningsvis slipper jag tidigt magras och mens denna gång. Denna gång kommer jag inte experimentera med varven utan hitta en lunk som jag följer. Det jag är mest nervös är nattvarvet som går uteslutande på asfalt (12 timmar trail/12 timmar väg per dygn). Både för att jag inte är så förtjust i asfalt och att mina så kallade känningar här och var i kroppen inte heller är så förtjusta i asfalt. Men det löser sig. Förhoppningsvis. Jag har mer och mer börjat inse att jag hade ganska tur som ”bara fick” en plats sådär utan att vinna någon golden ticket biljett eller att ha presterat nåt särskilt överhuvudtaget så jag ska göra mitt bästa för att förvalta den. Har fått frågan om vad mitt mål är och då det är en tävling med bara en vinnare och inga andra placeringar så är det ju givetvis att vinna. Det känns i nuläget ganska så omöjligt men å andra sidan så har ju alla deltagare lika stor eller liten chans. Men framför allt så hoppas jag på ett bra genomförande och att avsluta med känslan av att jag gjort det jag kunnat för därefter så finns det ju inte så mycket mer att göra.

Over and out! Min egen Big Dog hälsar att det här med värmeträning inte är alltför betungande…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ultralöpare som helst springer stig och obanat. Skriver om charmen med att springa långt och länge, om att försöka förflytta mina egna gränser samt livet på fjället tillsammans med min malamute Scout.

Född: 1985

Kontakt: [email protected]

Mål: Att springa längre och snabbare och ha så roligt som möjligt längs vägen.

Motto: Det går aldrig som man tänkt sig men det blir bra ändå!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör08majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

lör15majalldayalldayFeaturedSundsvall Trail21,1 km, 9,8 km, 5 km, 2.8 kmLandskap:Medelpad

lör22majalldayalldayFeaturedStockholms Brantaste3,3 kmLandskap:Stockholm

lör21augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör09okt10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

Senaste blogginläggen

 • 30 km och aprilväder Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Hälsingevår, memory lanes och Bergslagsleden Anna Carlsson
  Läs mer
 • Skogen, I love you! Linda Doktar
  Läs mer
 • Pryltest - Altra Lone Peak 5.0 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • "Vi lever livet framlänges men förstår det baklänges" Janne Svärdhagen
  Läs mer
 • Inspiration till traillöpning med Polar Grit X Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Höga Kusten Winter Trail Bröderna Backa
  Läs mer
 • Det överprioriterade långpasset Andreas Lundblad
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
Vi är sociala
Följ våra kanaler
PlayPause
Slider

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Lite bättre stämning på morgonens runda än i går..
Nu jäklar har våren levlat upp! Svalt den första insekten för i år också...då vet man att det är vår på riktigt😲👾


#forestbathing #shinrinyoku #skogsbad #löpning #älskalöpning #löpare #runner #runnersofinstagram #trailrunning #trailrunner #traillöpning #traillöpare #trailslikethese #trail #laufen #laufenmachtglücklich #trailrunningsweden #borås
...

Att jaga höjdmeter! 💚 I augusti ska jag (förhoppningsvis) springa idrefjallmara och även om mitt mål i vanlig ordning bara är att njuta så mycket som möjligt inser jag att det finns en del träning jag behöver göra för att få valuta för pengarna. Där jag bor finns det, bortsett från det lilla berget på bilden, tyvärr inte så många backar så därför bestämde jag mig för att under dagens långpass ta alla backar x 2. När jag sprungit uppför en backe sprang jag helt enkelt ner igen och tog backen en gång till. Drygt 21 km och dubbelt mer höjd än i vanliga fall blev det tillslut! ☀️🙏🏻
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

#backträning #backintervaller #hillrunning #mountainrunning #bergslöpning #hokafans #hokarincon #hokarunning #salomonrunning #timetoplay #salomonrunningswe #idrefjällmaraton #blioslagbar #blizeyewear #blizmatrix #ultralöpning #ultrarunning #stockholmmarathon2021 #stockholmmarathon #jagahöjdmeter #runacademypiteå #runacademy #trailrunning #trailrunningsweden #strongersweden #strongerlabel #långpass
...

Runstreak day 188.

Var med mig och samla pengar till cancerfonden!

Så inte van vid solen. Vad är för mycket vad är för lite. Måste också börja ta med vatten. Kroppen tog slut...jobbigaste passet på väldigt länge. Pannben att ta sig hem, gång i branta backar fick en gå ner i tempo.
Men ska inte klaga. Springa är alltid skönt

Tänkt på avstånd, tänk på varandra!

Follow me on Instagram and now youtube!
https://www.youtube.com/channel/UCMbCcsHJoABtlutORSxGkrg

#trailrunners #runninginthewoods #swedenrunners #salming #running #runningmotivation #trail6 #salmingrunning #garminvivoactive3 #garmin #trailrunningsweden #craftsportswear #craftsportswearswe #salmingrunning #löparglädje #love2run #silva #silvacrosstrail3 #instarunners #idrefjällmaraton #löpninärfrihet #winterrunning #runstreak #runstreak2021 #loverunning #blioslagbar #runnig #runstreaksverige #runstreaksverige2021 #runstreak2021
...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

2 days ago

Då är skorna provade hooka one speedgoat 4 och en mil löpning senare på lerigt elljusspår i Hedekas, så får de mycket väl godkänt. Nästan på gränsen till för trånga men en mil gick väldigt bra. Väldigt stabila och snälla mot fötterna. Dock lyckades jag fastna två gånger i vegetationen, gräs o annat. Sulan var som klister. Men ändå Mycket nöjd 🙂 ... Se merSe mindre

Då är skorna provade hooka one speedgoat 4 och en mil löpning senare på lerigt elljusspår i Hedekas, så får de mycket väl godkänt. Nästan på gränsen till för trånga men en mil gick väldigt bra. Väldigt stabila och snälla mot fötterna. Dock lyckades jag fastna två gånger i vegetationen, gräs o annat. Sulan var som klister. Men ändå Mycket nöjd :)

Kommentarer på Facebook

Vad heter skorna ?

Ser ut som Hoka Speedgoat 4. Finns i wide också.

Inga tillbud för stukningar med hög sula vid ojämn terräng?

Finns ju även Hoka Torrent som också är en fin trailsko, något lättare men ändå väldigt stabil. Har provat båda.

Över stock och sten på riktigt skogsstig är Hoka för klumpiga.

Årets Stora Trailskoguide är här.
https://trailrunningsweden.se/2021/04/…
... Se merSe mindre

4 days ago

Löpar klocka?

Skulle vilja ha bra tips på en bra klocka. Idag springer jag med en Polar M430 o är supernöjd. Men känner att jag skulle vilja få med funktionen att ladda ner GPX kartor i klockan o springa efter.
Vad är nästa steg utan att köpa nån värsting med massa onödiga funktioner. 🤔

Hitade även gamla trådar i forumet här som jag ska spana på oxå. 👍

/Daniel ✌️
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Om du vill stanna hos Polar så kan du ladda ner GPX-filer via Komoot-kartplatformen till Vantage V2 och GritX och få enkel vägvisning (utan kartbild). Vill du ha the full monty, så är det Garmin Fenix 6 eller Forerunner 945 som gäller. Hypade märket Coros, som erbjuder bra pris/prestanda men endast ruttnavigering utan kartvisning. Suunto 9 baro verkar också ha kartvisning - inte helt säker.

2 weeks ago

Tar gärna emot tips om träningsklocka som inte är så avancerad men ändå bra. Vill kunna koppla till spotify, gps, pulsmätning, alltså inget annat utöver när jag tränar så som sömnmönster. ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Suunto 7 är ett bra alternativ mig veterligen, såg att XXL hade bra pris på den nu.

Med Garmins klockor kan du tanka ner musik i klockan, med Polars klockor kan du styra appen i telefonen. Vilket föredrar du? Hur lång batteritid behöver du?

Har en Garmin Instinct som jag är väldigt nöjd med😊 Basic men har ändå det du efterfrågar.

Kolla nya Vantage M2 från Polar. Den fyller din kravspecifikation, om nu priset lirar vet jag inte 😊

Tack för era tips! Ska kolla upp dem vid tillfälle 😁

Garmin forerunner 245 musik billig och funkar väldigt bra.

1 week ago

Någon som springer i någon av varianterna av Salmon Alphacross? Vad tycker ni?
Jag kör nu New Balance Summit Q.O.M och är så nöjd! Men nu är det dags för nya, och då tillverkas inte den modellen längre...
... Se merSe mindre

2 weeks ago

Ska till Mölndal nästa helg och tänkte ta med mina trailskor och springa en runda, ca 5-7km. Måste vara ren trail, ingen asfalt eller grusvägar. Springer mycket på MTB stigar annars. Har knäproblem så behöver mycket rötter och ojämnheter för att isättningarna ska bli naturligt varierade. Vad har ni för tips på leder? ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Änggårdsbergen har hur mycket fin trail som helst. Kolla t.ex på appen Trailforks

Sandsjöbacka, har fina leder

Bohusleden!

I Änggårdsbergen har du massor att välja mellan, men du kan även få en riktigt mysig tur uppe på Safjället i Mölndal. Undvik motionsspåret och ta stigarna runtom och passa på att njuta av utsikten från klippavsatserna längst ut på platån. Runt 6 km blev denna runda på sist jag skuttade runt där.

Kika bort mot Pixbo och Gunnebo slott. Fantastisk skog!

Åk till Herkulesgården och spring bohusleden ned mot Kållered. Tillbaka följer du vit mtb-led. Då har du knixiga och fina stigar hela tiden. ...och kan springa i Gunneboskogarna om du är pigg när du kommer tillbaka!

Utgå från Råda Säteri och kör runt halvön Labra, sedan en bit på Rådasjön Runt norrut. Väldigt bra trail. Alternativt Bohusleden runt Norra Långevattnet, ovanför Öisgården. Där är det också bra, allt från knixig stig till berghällar.

Partille tex runt Kåsjön 👍

Sandsjöbacka har allt möjligt, särskilt södra Sandsjöbacka, kör av E6 vid Lindome och parkera vid Långås så har du fin och mjuk löpning runt Sandsjön och upp på bräckan med mer. vastkuststiftelsen.se/wp-content/uploads/2016/10/Sandsj%C3%B6backa-sp%C3%A5rt-o-leder.pdf

Lackarebäcks reflexbana i Ö Mölndal. Ren trail med många höjdmeter o utsikt över Möndal o delar av Gbg.

Birgitta Edenarw

Sandsjöbacka mjukt och fint

Johannes Rudolfsson vad tror du om de här lederna?

View more comments

4 weeks ago

Jag behöver tips! Jag är inget vidare insatt i hur man ska tänka när man räknar på hur fort man ska springa intervallerna. När jag läser på, så brukar det stå "om du springer milen på den här tiden så ska du springa intervallerna i den här farten" etc.

Eftersom att jag är lat så undrar jag om det finns appar för sånt här? 😅

Typ att man kan fylla i hur snabbt man springer milen och så räknar appen ut ett pass åt en som man bara kan följa, sedan uppdaterar man tiden allt eftersom man blir snabbare!
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Se till att ligga på tröskel/max varje gång. Tycker man ska hålla samma fart varje intervall. Så gå inte ut för hårt, för att avsluta med en långsammare tid på slutet. MITT tips 😉

Eller spring efter puls, ligg i en hög pulzone varje intervall. Då behöver du inte tänka på farten.

Racefox ska ha bra upplägg har jag hört. Dock abonnemang.

runfastcoach.com/calc2/index.php denna tycker jag är bra!

Om du springer trail så tycker jag det är omöjligt springa efter en given hastighet. Spring efter puls och /eller känsla. Kör så hårt att du inte kan snacka mer än enstaka ord i stöten. Tänk på att pulsen är trög, det som känns helt ok första minuten kan bli grymt jobbigt väldigt fort 😉

Jag tränar med runningcoach.me/sv inför Göteborgsvarvet Marathon. Programmet anpassas till ens prestationsnivå. Litar på dem, har sprungit flera halvmara med deras träningsupplägg, använde Brons abonnemanget

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

Stora Trailskoguiden 2021. https://trailrunningsweden.se/utrustning/trailskor/

Positiva nyheter - Traillöpning får SM-status och första mästerskapet redan i höst! https://trailrunningsweden.se/2021/03/31/ultratrail-far-sm-status/

Vi har tagit fram Orienteringsskolan. En serie på fyra delar för dig som är nyfiken på att lära dig mer om orientering. https://trailrunningsweden.se/orientering/

AMAZING FUN. I dived into trail running with @trailrunningswe. We thrashed through the woods by torchlight like excited children and it was THE BEST. I was the only non Swedish speaker and I understood literally nothing but we bonded on the pure thrill o… https://instagr.am/p/CMh_SoaFG9U/

Sveriges 50 bästa orienterare kan inte klassas som ”elit” när Smittskydd Stockholm får avgöra. https://orienteringsmagasinet.se/artiklar/natt-sm-får-avslag-ett-hån-mot-både-vår-idrott-och-våra-elitlöpare/

Bäst i fyra sporter och VM står inför dörren för @ToveAlexanderss https://trailrunningsweden.se/2021/02/22/dubbla-segrar-for-tove-i-helgen/

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X