Reflektioner inför Big's backyard

Med inte ens två veckor kvar till Big’s så gör jag det jag kan för att rädda upp mina chanser att springa något sånär länge. Det har varit en lång säsong som började med DNF på Transgrancanaria och kommer att sluta med 24-timmars på PRT i december och hittills under året har jag sprungit ganska ...

Ultralöpare som helst springer stig och obanat. Skriver om charmen med att springa långt och länge, om att försöka förflytta mina egna gränser samt livet på fjället tillsammans med min malamute Scout.

Kontakt: [email protected]

Mål: Att springa längre och snabbare och ha så roligt som möjligt längs vägen.

Motto: Det går aldrig som man tänkt sig men det blir bra ändå!

Med inte ens två veckor kvar till Big's så gör jag det jag kan för att rädda upp mina chanser att springa något sånär länge. Det har varit en lång säsong som började med DNF på Transgrancanaria och kommer att sluta med 24-timmars på PRT i december och hittills under året har jag sprungit ganska precis 75 mil i loppsammanhang. Försommaren och fram till i slutet av juli är den tid löpningen känts som bäst och efter det så har det tyvärr varit en nedåtgående spiral vilket jag inte kan låta bli att se lite som ett misslyckande då TDS var då jag skulle varit på topp. Det har varit intensivt på alla sätt och vis i övrigt också, roligt intensivt men likväl intensivt, och det har varit skönt att senaste veckan bara vara hemma i min egen lägenhet, landa och hitta tillbaka till rutiner. Jag har också hunnit fundera en del över vad jag gjort för fel. Visst är det tråkigt att inte känna sig i form under ett lopp men framför allt så är det tråkigt när varje-dag-löpningen känns nästintill omöjlig att klara av och varken kropp eller huvud vill. Att springa är ju mitt sätt att andas och någonting som gör mig genuint lycklig och jag saknar verkligen att det är så. Det är ups and downs, alla dagar är inte roliga, men i slutändan så måste det ändå ge mer än det tar annars ser jag ingen anledning att hålla på. Att springa är trots allt inte ett av livets måsten utanb ett priveligium.

Sett i backspegeln är det givetvis ingen rocket science vad som gått fel och det är givetvis missbalans i träning vs återhämtning. Med tanke på att jag varit där innan ett par gånger vilket resulterat i långvariga ätstötningar  och att jag knpatt kunnat springa alls så blir jag en ganska så stor smula irriterad på mig själv för att jag inte lärt mig men sen inser jag att jag trots allt bara är 34. Herregud, vem är fullkomlig som 34-åring? Och grejen är att det är så många, oavsett ålder och ambitionsnivå som hamnar på fel sida den där balansbrädan då den inte bara beror på antalet träningstimmar utan även alla komponenter i övriga livet. Det är lätt att misstolka trötthet för lathet och tänka att kroppen ska tuktas eller att det vänder snart men går det riktigt tungt en lång period så ska man nog ifrågasätta vad man håller på med och vad som går att göra annorlunda.

I mitt eget fall så tänker jag att jag betett mig lite som en valp som ska runt och sniffa på allt och testa och sen rasar ihop för att sova på plats. Som newbie i ultralöpningens värld så är det lätt att bli överentusiastisk - det finns ju så mycket roliga lopp att springa och fina platser att springa på! Lätt att jämföra sig med den klick löpare som drar av ett 100-miles lopp eller längre varje månad och är till synes outtröttliga. För min del så är nog 3, max 4 lopp på ett år det jag kan mäkta med på ett bra sätt. Jag vill fokusera på långa lopp och jag gillar långa träningsperioder och att känna mig förberedd. Det sägs ju att tävling är bästa träningen men då de flesta lopp innebär ett smärre projekt på grund av min boplats och kostar ganska mycket både i form av tid och pengar så kan jag nog inte tänka så. Sen behöver jag nog se över min så kallade "träning". Så som mitt liv ser ut idag så kan jag inte springa mer än jag gör just nu, tiden finns inte och det är nog tur det för min kropp skulle sannolikt gå sönder i så fall. Alltså behöver jag springa smartare. Så vad kan - och vill - jag förändra? Det tål att tänkas på. Vill jag fokusera på att bli en bättre löpare? Svaret är JA. Jag har haft svårt att motivera det för mig själv, tyckt att det jag håller på med mest bara är egofixerat och fåfängt då jag trots allt inte är elitidrottare. Men. JAG vill det och tiden för det är nu så även om det inte räddar världen så får det väl vara så.

Men tillbaka till Big's. Jag har sedan några dagar tillbaka bitit i citronen och mer än halverat min träning. Springer fortfarande två pass om dagen men "bara" 7-10 km, låtit det gå långsamt och planerat in vilodagar för denna vecka och nästa. Fokus ligger istället på styrka, rörlighet, värmeträning i bastu men allra mest på vila och extra sömn. Jag hoppas att detta så småningom kommer leda till den otåliga och uttråkade känslan som jag eftersträvar inför ett lopp men just nu njuter jag faktiskt bara av att inte springa så mycket. Kanske är det också så att hjärnan omedvetet säger åt kroppen att spara sig för det som komma skall. Bortsett från löpningen (och vem bryr sig egentligen om såna petitesser?!) så känner jag mig ganska förberedd. Jag filar fötterna lite varje dag och de ser nästan ok ut nu, har beställt tåstrumpor som jag förhoppningsvis hinner springa in och köpt samarin. Vad mer kan man begära egentligen? Det ska bli intressant att återigen testa Backyard-konceptet, det blir ju trots allt bara andra gången för min del, och se om jag lärt mig något från Älvdalen. Förhoppningsvis slipper jag tidigt magras och mens denna gång. Denna gång kommer jag inte experimentera med varven utan hitta en lunk som jag följer. Det jag är mest nervös är nattvarvet som går uteslutande på asfalt (12 timmar trail/12 timmar väg per dygn). Både för att jag inte är så förtjust i asfalt och att mina så kallade känningar här och var i kroppen inte heller är så förtjusta i asfalt. Men det löser sig. Förhoppningsvis. Jag har mer och mer börjat inse att jag hade ganska tur som "bara fick" en plats sådär utan att vinna någon golden ticket biljett eller att ha presterat nåt särskilt överhuvudtaget så jag ska göra mitt bästa för att förvalta den. Har fått frågan om vad mitt mål är och då det är en tävling med bara en vinnare och inga andra placeringar så är det ju givetvis att vinna. Det känns i nuläget ganska så omöjligt men å andra sidan så har ju alla deltagare lika stor eller liten chans. Men framför allt så hoppas jag på ett bra genomförande och att avsluta med känslan av att jag gjort det jag kunnat för därefter så finns det ju inte så mycket mer att göra.

Over and out! Min egen Big Dog hälsar att det här med värmeträning inte är alltför betungande...

 

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Senaste blogginläggen

 • Pryltest - Adidas Terrex Speed Pro SG Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • ÖtillÖ World Championship - del 1 Linda Doktar
  Läs mer
 • Racerapport: Järvens bana Salming Idre Fjällmaraton! Peter Lindquist
  Läs mer
 • En skada kommer alltid i fel tid men låt inte det hindra äventyret Janne Svärdhagen
  Läs mer
 • Att börja om från början Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Val d'Aran 2021 Anna Carlsson
  Läs mer
 • Felspringspolitik. Och en terapeutisk rapport från Mora Trail Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Äntligen måndag, äntligen Trailrunning Sweden-löpgrupp! Gunilla Kidmark
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Vi är sociala

Följ våra kanaler

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

🆓We have 2 runners who DNS and I can offer you a FREE spot to 24h ultra, anybody? DM now!


#gooutstayout #runningtrail #löpare #älskalöpning #springa #trailrunningsweden #ultrarunninglife #ultrarunningtraining #runningjurney #runningdads #runinspiration #swedenrunners #ilovetrailrunning #trailruns #runhighs #runmore #runnerslifestyle #natureadventure #embracethespace #altrarunning #traillife #runspiration #löparglädje #runningislife #ultrarunner #trailrunning
...

Autumn trail vibes! 🧡#trailrunningsweden #trail #sweden #trailrunning #running #nature #löpning #run #forest #runner #trailrunner #ultralöpningsverige #ultrarunner #trailrun #jagspringer #älskatraillöpning #forest #autumn
...

Det är så vackert och höstvarmt så att jag tog en extra sväng bara för att känna vinden och solen mot kroppen #salmingrunning #trailrunningsweden #runnersforsustainability #salmingenroute ...

This will be 24h of fun. 😃👍🤪
,
,
,

#trailrunning #trailrunner #trailrun #trailrunners #trailrunninglife #trailrunningviews #trailruns #trailaddict #trailrunningaddict #trailrunningsweden #aktivöresjö #mossarun
...

Morgonlöpning i helt andra vyer än den här vackra! 🤨 Men med bara drygt tre veckor kvar till #stockholmmarathon känns det som en bra idé att börja nöta lite asfalt. 120 min myslöpning in på kontot! 🙏🏻🌟
.
.
.
.
.
.
.
.
#rapadalen #skierfe #sareknationalpark #fjällöpning #maratonträning #stockholmmarathon2021
#strongerlabel #salomonrunning #timetoplay #altrarunning #altrarunningnordic #altratrailrunning #altralonepeak #salomontrailrunning #runacademy #ultralöpning #ultratrail #ultralöpare #trailrunning #trailrunningsweden
...

To run or not to run? 🏃‍♀️ Difficult choice today. Woke up with a sore throat and illness feeling, l know it had to happen at some point, but why now? Felt so strong yesterday and am really looking forward to the obstacle race on Sunday!
Decided to take a nap after work and had some warm tea, then I felt better and headed out for a slow jog. Made sure I have no fever and heart rate seems ok. Otherwise that runstreak is definetly over. It's just a runstreak, right? Not life and death! Day 258 done. Let's see about tomorrow... 🦠🤒
.
.
.
.
.
.
#runstreak #running #runshots #runnersofinstagram #trailrunning #instarun #runninggirl #runningmotivation #natureshots #sunsetphotography #sunset #löpning #löpträning #jagspringer #naturfoto #laufen #laufenmachtglücklich #courseapied #hardlopen #løb #solnedgång #sunsetlovers #trailrunningsweden #sunsethunter #eveningrun #nightrun
...

Blir han lika trött igen? Sebastian Ljungdahl vann Salming Idre Fjällmaraton i slutet av augusti. Nu är han stekhet favorit till den allra första SM-titeln i ultra-trail. På söndag avgörs det i Ljungskile💫 Artikel på sajten #trailrunningsweden #smultratrail #ljungskile #trailrunning #traillöpning #ultratrail ...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
19 hours ago

Hej! Jag är nybörjare på traillöpning och undrar om någon har tips på trailrundor omkring
Malmö/Lund? Tack för hjälpen! Hälsningar Liv
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Charlie Bergström har kanske några grymma tips? :)

Hej Liv! Du borde absolut kolla in vår trailgrupp i Malmö. De tränar 12 ggr på våren och 12 ggr på hösten. Alltid nya stigar för att deltagarna ska få upptäcka all den bästa traillöpningen i regionen. trailrunningsweden.se/lopargrupper/malmo/

4 days ago

Merrell.

Det finns sjukt snygga modeller men jag letar efter en modell som skall få axla ansvaret för mina fötter efter mina Salomon Speedcross 4 som nu sjunger på sista versen efter 80-90 mil. Jag trodde Speedcross 5 skulle vara my go to men det är som om greppet är helt värdelöst så fort jag ens närmar mig en rot med dem.

Så, Merell - Vilken modell passar när man har en hallux sprungen ur helvetets käftar?
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Här kan du hitta våra tankar kring Merrells modeller: trailrunningsweden.se/utrustning/trailskor/merrell/

Fasen, jag satt precis & kollade på Speedcross 5.. du tyckte inte om dem alltså?

Kört Nike wildhorse 7 , tycker greppet är mycket bra i dom .

Har du haft speedcross 4? Jag haf sprungit i både 4an och 5an men trodde jag inbillade mig att inte 5an hade samma bra grepp😯Sprang Idre 28 k med 5orna men hade inte vågat om det var blött.

1 day ago

Hej.

Min dröm är att springa långt på vackra platser. Svenska fjällen, Brecon Beacons i Wales, Alperna.

Men jag har noll erfarenhet av att gå/springa m packning eller att campa. Visst, det går att bo i stugor, men om jag VILL campa?

Hur lär jag mig det utan att gå med i scouterna? Har börjat m att tälta hemma i trädgården, då kan jag alltid gå in om något inte funkar. (Som att sovsäcken förvandlades till en anakonda. Bredare sovsäck beställd)

Men hur torkar jag strumpor/skor/kläder? Vad sover jag bäst i? Naken eller ylleunderställ i sovsäcken? Så många frågor och så lite kunskap.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Skulle tipsa om ledarledda fjällvandringar genom friluftsfrämjandet eller Svenska Turistföreningen. Superbra att gå i grupp med erfaren ledare 😊

Hej Elin, Learning by doing är bästa sättet, och att dela erfarenheten med någon/några andra är också bra och roligt. Sovklädsel beror på vädret, naturligtvis, men om och när det behövs, så är merinounderställ ett mycket bra alternativ, speciellt som de blir fräscha med lite vädring. Vad beträffar prylsnack och pryltips kan jag rekommendera FBgruppen Ultralätt Utrustning, samt webbutiken backpackinglight.se som drivs av Kenneth Shaw - han har skrivit lite guider och skymtar även i många grupper här på fejan.

Tips! Gå med i gruppen Fastpacking Sverige 👍👍

Rekommenderar den här boken som en introduktion. Där finns en del tankar om utrustning som bygger på många års löpning och vandring i svenska fjällen. www.addnature.com/piehl-b-sarek-national-park-guidebook-hiking-running-and-mountaineering-M874185...

Gå med i friluftsgrupper på facebook och kika på vandringsfilmer på youtube, så kommer du få massor med tips och inspiration. Flera av grupperna anordnar privata evenemang där man ger sig ut och vandrar ihop en helg eller ett dygn bara. Där får du unikt tillfälle att prova din egen utrustning och utbyta erfarenheter med andra. Dock skiljer det sig enormt om det är här på hemmaplan i skogarna på västkusten kontra om man faktiskt ska till fjälls. I fjällen är man extremt utsatt för vädret som kan slå om blixterfort, så det kräver lite mer tanke och omsorg för packningen. Framför allt måste man ha med sig så mycket mer utrustning "utifall att the shit hits the fan". Av ren säkerhet. Vad man sover i beror på hur kallt/varmt det är, vad man trivs med och komforttempen på sovsäcken. Torka kläder gör du innanför dina egna kläder mot kroppen, i sovsäcken nattetid, på lina inne i tältet eller om det är bra väder dagtid så torkar du kläderna hängandes på ryggsäcken. Finns flera alternativ beroende på väder/klimat/förutsättningar. Stort lycka till!

Team Nordic Trail ordnar ju en massa resor; jag skulle börja med att haka på dem eller liknande grupp för att få lite hjälp.

4 days ago

Efter att ha sprungit runt i skogen med mina gamla Salomon skor (dålig sula) så känner jag att det är dags att införskaffa sig ett par nya.

Jag har tittat på Salomon Speedcross 5 (med eller utan Goretex) & Salomon Wild Wildcross.

Någon som har erfarenhet av dessa skor? Jag springer till 90% i skogen så behöver ett par skor som klarar av leriga, blöta & lite tuffare underlag!
... Se merSe mindre

Efter att ha sprungit runt i skogen med mina gamla Salomon skor (dålig sula) så känner jag att det är dags att införskaffa sig ett par nya.

Jag har tittat på Salomon Speedcross 5 (med eller utan Goretex) & Salomon Wild Wildcross.

Någon som har erfarenhet av dessa skor? Jag springer till 90% i skogen så behöver ett par skor som klarar av leriga, blöta & lite tuffare underlag!

Kommentarer på Facebook

Välj bort Goretex så mår fötter och skor bättre. Och miljön.

Är inne på mitt 3:e par speedcross 5, är supernöjd och dom passar min fot och mitt löpsteg perfekt 🤩

Kolla in cross. Lägre drop. Grymt bra sula. De har gjort cross 2 lite längre. Både ettan o tvåan finns där ute.

Jag springer med speedcross och det funkar fint. 👍 jag har inte goretex då jag föredrar att vatten kan ta sig ur skon och inte bli tung. Jag springer i sån terräng så blöt blir skon hur som helst.

Speedcross 5 är utmärkt till hundpromenader (och faktist till cykling också) men rätt kass som löpsko. Gäller både med och utan goretex. Tidigare modeller var bättre. Kolla in Cross pro istället, bättre markkontakt.

köpte speedcross för löpning blev en "vanlig sko" då jag inte tyckte om den som löparsko. Jag har använder Salming eller Icebug. Men viktiga är inte vad andra tycker. Känner man att skon sitter bra och du LITAR på den när det gäller fäste på underlag så ska man välja den skon.

Jag har speedcross 5 utan gortex och är supernöjd. 👍😊

Har speedcross 5 och tycker om dem i grov terräng, inte för grusväg eller asfalt, då är de inte bra och slits fort. Köpte speedcross utan Goretex den här gången och jag blir blöt om fötterna, förra paret var äldre modell speedcross med goretex och höll mig nästan alltid torr om fötterna.

Har speedcross 5 och gillar dem! Mitt andra par. De sitter bra på foten och är trygga att springa med på de flesta underlag. Jag bytte från hoka speedgoat, ett märke som jag hade haft i 2 år, då jag behövde mer drop för ena hälens skull. Salomons drop är 10 mm medan hokas är 4 mm. Gore-tex är för min del helt onödigt. Jag blir blöt om fötterna om det är blött men jag fryser inte av det och blir ändå svettig inifrån. Men, jag har förstått att de som springer i snöslask uppskattar Gore-tex. Det är ju kallare då och man blir kanske inte lika varm inifrån.

3 days ago

Tips på bra trailspår i Sälen?

Jag ska till Sälen med några vänner till helgen för att springa, cykla och vandra.

Har ni några bra tips på trailspår (8 - 20 km) som man inte får missa?
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Sälen fjällmaratons banor är uppmärkta o kartor finns på www.fjallmaratonsalen.se/banan/karta/

Fin fin cykling i Rörbäcksnäs. 👍🏼

Finns mkt att välja på. Bra markerade leder så bara att sy ihop nåt .

Salomon vertical challenge är ju kul den är ju dock kortare än 8 km men ändå värd att testa 😊 När jag var där förra sommaren sprang jag annars en tur upp på Stor-Närfjället på 20km som var trevlig

2 days ago

Hej!
Har köpt dubbelt par av Inov8 Trailfly Ultra G300 och säljer nu ett par av dom i strl 45!
Någon som är intresserad ?
Innan jag skickar tillbaka dom.. helt slut i strl 45 överallt på svenska sidor.
... Se merSe mindre

Hej!
Har köpt dubbelt par av Inov8 Trailfly Ultra G300 och säljer nu ett par av dom i strl 45!
Någon som är intresserad ?
Innan jag skickar tillbaka dom.. helt slut i strl 45 överallt på svenska sidor.

Kommentarer på Facebook

Hur är de i storlekarna? Min fot är 28 cm.

3 days ago

Hej! Jag letar efter ett lopp någon gång slutet av december början av Januari. Ca 10 K. Max tio mil från V-ås. Hittar inget i löparkalendern men det kanske finns något lopp som inte finns med där? Vad säger ni andra? ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Det finns sylvesterlopp både i Nora och i Vallentuna

3 days ago

Ytterligare en skofråga i gruppen. Jag är inne på mina andra Speedcross 5 GTX och har varit fantastisk nöjd med dessa. Men jag är lite svagare i höger vrist och vrickar tyvärr ofta fötterna när jag springer trail. Nu undrar jag om detta förvärras med Speedcross höga drop och jag bör hitta en lägre sko? Jag överpronerar så kan det hjälpa med en sula? Alla tips mottages med stor tacksamhet!
Allt gott!
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Hejsan, min upplevelse är att ju längre avstånd man har från fot till underlag desto större risk är det att man inte känner om underlaget lutar åt något håll och då blir det lättare vrickningar. Jag vill gärna känna underlaget genom sulan så att kroppen justerar för ojämnheter automatiskt. Jag kör med inov8 x-talon 212 som är grymma!

Jag överpronerar och tycker att icebugs sulor hjälper mig. Slim och sen mid eller high beroende på hur mycket du pronerar. Jag har kört mycket tåhävningar också som träning och jag tycker det hjälper också.

Jag har speedcross och salming trail 6 och upplever speedcross:en som väldigt vingliga för mina kanskw lite klena vrister. Kommer inte köpa igen, salming är helt annorlunda, jag har inga problem med dem

Nu är detta en helt annan sko men jag älskade mina Hoka EVO Speedgoat så mycket att jag till och med orienterade i dem ibland. I dem kände jag mig aldrig det minsta instabil utan det kändes som om de fångade upp mig varje gång jag satte ned foten. EVO är ju racevarianten, så en Speedgoat 4 kanske vore ett mer lämpligt tips.

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

En av Sveriges mest meriterade löpare, @idanilssi är tillbaka efter långdragna skadebekymmer. https://trailrunningsweden.se/2021/07/19/ida-nilsson-jag-orkar-vara-trott-lange/

Löpargruppen i Göteborg-Härryda - vilken dundersuccé. Fullbokad inför hösten med 50 löpare på nån timme. https://trailrunningsweden.se/lopargrupper/goteborg-harryda/

Fem tjejer tycker till om nya MOAB FLIGHT från Merrell. https://trailrunningsweden.se/2021/06/10/moab-flight/

Intervju med Sebastian Ljungdahl. https://trailrunningsweden.se/2021/06/04/fran-oldrickare-till-skyrunner/

Jämn kamp mellan Fredrik Bakkman och Sebastian Ljungdahl i @skatasryggar . Karin Nilsson vann damklassen.

Efter positiva besked kring höstens motionslopp har det lagts till många spännande lopp i Trailkalendern. https://trailrunningsweden.se/trailkalendern

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X