Lumonite Reflect Run – Skatås

Reflexlöpning på Getryggen i Skatåsterrängen.

Det finns några speciella inslag i traillöpningen som jag älskar att uppleva men även älskar att göra möjligt för andra att ta del av. Ett sådant är pannlampslöpning.

Jag vet att skogen kan upplevas läskig. Och att vistas ute i mörker kan anses farligt. Och kombinationen av dessa två kan för en del vara väldigt skrämmande. Det var en av anledningarna till att jag tidigare i höstas besökte tre olika löpargrupper i Göteborg (och skrev om Göteborg Running Club, Runacademy och Forest Femmes) för att puffa för gemensam utelöpning under vintern. Därför tycker jag också att det är väldigt roligt att vara med och arrangera reflexlöpningar. Att visa att skogens skönhet, tystnad och tillgänglighet finns kvar även när det är mörkt. Att det blir magiskt när pannlampor på rad tar sig fram på smala stigar och att vi springer som på skattjakt när vi leds framåt av de små, små reflexerna på trädstammarna.

Tidigare år har min kompis Anna och jag satt upp två reflexbanor i Mölnlycke där vi bor. Banorna var 5-6 km och rätt så kuperade, sprang löparna fort blev de riktigt pulshöjande även om banorna inte var så långa. Det var runt 10-15 deltagare vid varje löptillfälle, då i samarbete med 2XU och i år med pannlampstillverkaren Lumonite. För att förnya oss och göra det lite enklare ville vi använda en befintlig reflexbana och valde Team Nordic Trails bana på Getryggen i Skatåsterrängen. Den är nästan 8 km men korsar sig själv vid 3 km så den går att korta av till drygt 5 km, perfekt för nybörjare som vill ta det lugnare eller springa kortare.

Men vi fick testspringa den några gånger och markera tydligare, det är alltid några reflexer som faller ner under sommaren och ibland kommer nya reflexbanor upp som korsar och då måste vår bana var övertydligt markerad. Ingen ska kunna springa fel och banan ska locka till egna löpturer hos deltagarna.

Lumonite Reflect Run i Skatås.

Två tisdagar körde Anna och jag och en tisdag var jag med som extra ledare på Göteborg Running Clubs reflexlöping. De flesta som kom var erfarna löpare och hade vana av både trail och reflexlöpning även om just denna bana var ny för många. Men allra roligast var det att få springa med de som var nya i skogen, de som provade reflexlöpning för första gången. Jag tänker särskilt på en tjej som nyligen börjat springa och som hade 5 km plan löning som rekord. Detta var hennes andra löptur på stig och hennes första med pannlampa, visst var det modigt av henne att komma?!

Reflexbanan startar rätt så burdust med breda leriga passager och uppförslöpning. Under den första kilometern sprang vi därför riktigt lugnt upp till Getryggen, de andra i gruppen sprang i förväg men väntade in oss högst upp. Sen var det en skön stiglöpning genom skog och över kala bergshällar med det speciella klapprande ljudet när ståldubbade skor trippar över berg. Vi klafsade genom lera, det var riktigt blött och geggigt, och den nyblivna trailtjejen var jätteduktig på att läsa av marken och hålla sitt tempo. Halvvägs mötte vi den snabbare halvan av gänget och snackade lite, utandningsluften ångade i kvällskylan. Tjejen jag hade haft sällskap med valde att ta kortaste vägen tillbaka till Härlanda tjärn med några andra löpare och ledare Linus, jag följde med resten av vår grupp upp längs den sista delen av Getryggen, brant nedför berget, in i skogen och tillbaka upp på berget igen i en loop. Utsikten högst upp är fin på dagen och i klart väder, nu i mörkret lyste Göteborgs stad upp himlen varmt gult.

Löpare på väg uppför Getryggens första backe.

Därifrån var det några sköna, böljande kilometrar med flera våtmarker och ljungklädda bergsskrevor innan vi böjde av nedåt tillbaka till start/mål vid Härlanda tjärn. En jättefin reflexbana! Vill du springa den själv kan du lätt hitta första reflexen upp i skogen mot Getryggen vid parkeringen Härlanda tjärn, eller kontakta mig så förklarar jag tydligare.

Fast har du inget särskilt för dig imorgon tisdag 10 dec så springer Göteborg Running Club banan på sin träning – gratis och öppet för alla! Eller så kommer du på onsdag 11 dec då Team Nordic Trail kör sitt vinterlopp Getryggen Night Trail Race på precis denna bana. Alla är välkomna, nya som erfarna traillöpare!

Ha en fin decembervecka! Tänk på SoS, se och synas.

SoS, se och synas i mörkret.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste podcasts

Senaste blogginläggen

 • Spring med vilken kropp du vill! Peter Lindquist
  Läs mer
 • In i vinternatten igen Bo Johansson
  Läs mer
 • Förenkla vardagen med matkasse Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • De viktigaste inläggen är svårast att skriva Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Motivation saknas! Fysparet
  Läs mer
 • Nytt distansrekord! Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Gott Nytt Träningsår! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Vad har 2020 att bjuda på då? Niclas Bergqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Trailresa Tjeckien

Löparweekend Sälenfjällen

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X