Lumonite Reflect Run - Skatås

Det finns några speciella inslag i traillöpningen som jag älskar att uppleva men även älskar att göra möjligt för andra att ta del av. Ett sådant är pannlampslöpning. Jag vet...

9 december, 2019 |
Reflexlöpning på Getryggen i Skatåsterrängen.

Det finns några speciella inslag i traillöpningen som jag älskar att uppleva men även älskar att göra möjligt för andra att ta del av. Ett sådant är pannlampslöpning.

Jag vet att skogen kan upplevas läskig. Och att vistas ute i mörker kan anses farligt. Och kombinationen av dessa två kan för en del vara väldigt skrämmande. Det var en av anledningarna till att jag tidigare i höstas besökte tre olika löpargrupper i Göteborg (och skrev om Göteborg Running Club, Runacademy och Forest Femmes) för att puffa för gemensam utelöpning under vintern. Därför tycker jag också att det är väldigt roligt att vara med och arrangera reflexlöpningar. Att visa att skogens skönhet, tystnad och tillgänglighet finns kvar även när det är mörkt. Att det blir magiskt när pannlampor på rad tar sig fram på smala stigar och att vi springer som på skattjakt när vi leds framåt av de små, små reflexerna på trädstammarna.

Tidigare år har min kompis Anna och jag satt upp två reflexbanor i Mölnlycke där vi bor. Banorna var 5-6 km och rätt så kuperade, sprang löparna fort blev de riktigt pulshöjande även om banorna inte var så långa. Det var runt 10-15 deltagare vid varje löptillfälle, då i samarbete med 2XU och i år med pannlampstillverkaren Lumonite. För att förnya oss och göra det lite enklare ville vi använda en befintlig reflexbana och valde Team Nordic Trails bana på Getryggen i Skatåsterrängen. Den är nästan 8 km men korsar sig själv vid 3 km så den går att korta av till drygt 5 km, perfekt för nybörjare som vill ta det lugnare eller springa kortare.

Men vi fick testspringa den några gånger och markera tydligare, det är alltid några reflexer som faller ner under sommaren och ibland kommer nya reflexbanor upp som korsar och då måste vår bana var övertydligt markerad. Ingen ska kunna springa fel och banan ska locka till egna löpturer hos deltagarna.

Lumonite Reflect Run i Skatås.

Två tisdagar körde Anna och jag och en tisdag var jag med som extra ledare på Göteborg Running Clubs reflexlöping. De flesta som kom var erfarna löpare och hade vana av både trail och reflexlöpning även om just denna bana var ny för många. Men allra roligast var det att få springa med de som var nya i skogen, de som provade reflexlöpning för första gången. Jag tänker särskilt på en tjej som nyligen börjat springa och som hade 5 km plan löning som rekord. Detta var hennes andra löptur på stig och hennes första med pannlampa, visst var det modigt av henne att komma?!

Reflexbanan startar rätt så burdust med breda leriga passager och uppförslöpning. Under den första kilometern sprang vi därför riktigt lugnt upp till Getryggen, de andra i gruppen sprang i förväg men väntade in oss högst upp. Sen var det en skön stiglöpning genom skog och över kala bergshällar med det speciella klapprande ljudet när ståldubbade skor trippar över berg. Vi klafsade genom lera, det var riktigt blött och geggigt, och den nyblivna trailtjejen var jätteduktig på att läsa av marken och hålla sitt tempo. Halvvägs mötte vi den snabbare halvan av gänget och snackade lite, utandningsluften ångade i kvällskylan. Tjejen jag hade haft sällskap med valde att ta kortaste vägen tillbaka till Härlanda tjärn med några andra löpare och ledare Linus, jag följde med resten av vår grupp upp längs den sista delen av Getryggen, brant nedför berget, in i skogen och tillbaka upp på berget igen i en loop. Utsikten högst upp är fin på dagen och i klart väder, nu i mörkret lyste Göteborgs stad upp himlen varmt gult.

Löpare på väg uppför Getryggens första backe.

Därifrån var det några sköna, böljande kilometrar med flera våtmarker och ljungklädda bergsskrevor innan vi böjde av nedåt tillbaka till start/mål vid Härlanda tjärn. En jättefin reflexbana! Vill du springa den själv kan du lätt hitta första reflexen upp i skogen mot Getryggen vid parkeringen Härlanda tjärn, eller kontakta mig så förklarar jag tydligare.

Fast har du inget särskilt för dig imorgon tisdag 10 dec så springer Göteborg Running Club banan på sin träning - gratis och öppet för alla! Eller så kommer du på onsdag 11 dec då Team Nordic Trail kör sitt vinterlopp Getryggen Night Trail Race på precis denna bana. Alla är välkomna, nya som erfarna traillöpare!

Ha en fin decembervecka! Tänk på SoS, se och synas.

SoS, se och synas i mörkret.

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X